Liczba wyników: 12135
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Nasz nastrój może oddziaływać na to, jak chodzimy - jesteśmy zgarbieni, gdy odczuwamy smutek i niemal podskakujemy, kiedy jesteśmy szczęśliwi. Okazuje się, że działa to również w drugą stronę - skłanianie ludzi do naśladowania radosnego lub smutnego sposobu chodzenia wpływa na ich nastrój.
Mężczyźni z rakiem prostaty, którzy stosowali dietę w stylu śródziemnomorskim, mieli wolniejszy przebieg choroby.
Piwo - jeśli oczywiście jest pijane z umiarem - dostarcza zdrowych składników, które mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy i chorób serca.
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Ludzie używający kosmetyków kupują te produkty głownie ze względów emocjonalnych. Zakup jakiegoś kremu czy balsamu zwyczajnie polepsza nam nastrój.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Okazuje się, że osobowość i starzenie się mózgu w seniorskich latach może być ze sobą powiązane.
Dobrostan w seniorskim wieku w dużej mierze zależy od czynników psychospołecznych. Problemy ze zdrowiem fizycznym często odgrywają drugorzędną rolę.
Dieta bogata w cukier sprawiła, że u zwierząt rozwinęło się zapalenie okrężnicy, rodzaj nieswoistego zapalenia jelit.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami