Liczba wyników: 4835
Paleo-dieta, inaczej „dieta naszych przodków", od niedawna cieszy się rosnącą popularnością. Eksperci uważają, że pomaga nam lepiej funkcjonować i stracić na wadze. Teraz polecana jest także kobietom w okresie pomenopauzalnym, które walczą z nadwagą.
Sięgnij po sezam, a zmniejszysz stres oksydacyjny, który sprzyja szybszemu starzeniu się.
Polska coraz lepiej radzi sobie z profilaktyką zachorowań na raka szyjki macicy, ale skuteczność leczenia tej choroby plasuje nasz kraj na jednym z ostatnich miejsc w Europie. Przedstawiciele Polskiego Towarzystwa Ginekologii Onkologicznej i Krajowego Rejestru Nowotworów zaprezentowali aktualne dane, dotyczące zachorowalności i długości życia chorych na raka szyjki macicy w Polsce i w Europie oraz scharakteryzowali model leczenia tej choroby w Polsce.
Rak trzustki to jeden z najbardziej agresywnych i tajemniczych typów nowotworu, z którym walkę przegrali m.in. Steve Jobs i Patrick Swayze. Do czarnej listy ryzyka obok m.in. palenia papierosów oraz mutacji genetycznych dołącza słaba higiena jamy ustnej – alarmują amerykańscy naukowcy.
Kult młodości opanował prawdopodobnie cały świat, ale dojrzałość ma swoje zalety - tak duże, że coraz częściej bardzo doceniane. Dotyczy to np. kobiet. Choć w mediach ciągle dominują młode lub silnie odmładzające się celebrytki, daje się też dostrzegać nowy trend: naturalności, dojrzałości, propagowania dystansu do siebie i świata, a tym cechują się nie najmłodsze już panie. Oto, dlaczego starsze kobiety to fantastyczne partnerki i przyjaciółki.
Antybiotyki są najprostszym i najczęściej polecanym przez lekarzy sposobem na nasze choroby, niestety leki te bardzo wyniszczają nasz organizm, zwłaszcza florę bakteryjną jelit. Jej odbudowa to czasochłonny proces, który może trwać wiele miesięcy. Jak wspomagać go dietą, na co zwrócić szczególną uwagę i czego w tym czasie unikać?
Nowotwory są powszechną chorobą, stanowią drugą przyczynę śmierci na świecie, tuż po chorobach sercowo-naczyniowych. Narosło wokół nich też wiele mitów. Jedni uważają, że raka może wywołać stres, inni są przekonani, że alkohol nie ma nic wspólnego z jego rozwojem. Przekonania na ten temat ujawnia sondaż Roy Morgan International e Gallup International dla Międzynarodowej Unii Walki z Rakiem.
Jedna z agencji WHO informuje, że picie gorących napojów sprzyja rozwojowi nowotworów.
Soczyste szynki o pięknej różowej barwie, kruche kiełbasy i połyskujące schaby to częsty i kuszący widok na sklepowych półkach. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin idzie w parze ze zdrowym i naturalnym produktem. Na rynku dostępne są różnego rodzaju wyroby wędliniarskie, które swoje pozorne walory zawdzięczają dużej ilości sztucznych dodatków i konserwantów. Fosforany, bo w dużej mierze o nich tu mowa, nie pozostają jednak obojętne dla naszego organizmu. Dlaczego powinniśmy unikać żywności, która posiada je w składzie?
Większości przypadków udaru można by było uniknąć dzięki zdrowemu stylowi życia i zdrowszym środowisku, mówią nowozelandzcy badacze.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami