Liczba wyników: 9014
Szybkość umysłowa (mental speed), tj. szybkość, z jaką zajmujemy się sprawami wymagającymi niezwłocznego podejmowania decyzji, nie zmienia się znacząco pomimo upływu lat.
Na kontrolę cukru we krwi, która jest zaburzona u osób z cukrzycą, mają wpływ różne czynniki, w tym czas posiłków w odniesieniu do pory do snu, a także poziom melatoniny, hormonu uwalnianego głównie w nocy, który pomaga regulować cykle snu i czuwania.
Osoby z łagodnymi urazami mózgu mogą być bardziej narażone na zaburzenie lub osłabienie funkcji poznawczych rok później, w porównaniu z ludźmi, którzy nie doznali urazu. Co więcej, ludzie z problemami poznawczymi częściej też zmagali się z innymi objawami, takimi jak lęk i niższe zadowolenie z życia.
Przekonanie, że dobre samopoczucie może być dobre dla zdrowia, nie jest nowe, postanowiono jednak naukowo sprawdzić, na ile można je uznać za uprawomocnione. Przejrzano wyniki badań dotyczącego tego, jak pozytywne emocje mogą wpływać na wyniki zdrowotne w późniejszym okresie.
Kiedy ktoś próbuje coś wydobyć z pamięci, mózg szybko przesiewa wszystko, co jest w nim przechowywane, aby znaleźć odpowiednie informacje. Jednak wraz z wiekiem wielu z nas ma trudności z odzyskaniem wspomnień. Teraz ustalono, dlaczego tak się dzieje.
Dowcipy o starszych ludziach mogą się wydawać zabawne, ale w świecie, w którym populacja w wieku powyżej 60 lat rośnie szybciej niż wszystkie młodsze grupy wiekowe, ageizm nie powinien dawać powodów do uśmiechu, mówią uczeni z University of Alberta.
Uczeni z Uniwersytetu Otago mają nadzieję, że proste badanie wzroku pozwoli na zdiagnozowanie najwcześniejszych stadiów "chorób wieku podeszłego" przed wejściem przez pacjentów w seniorski wiek.
Nawet umiarkowana otyłość może skrócić życie o całe lata, pokazała analiza stanu zdrowia miliona ludzi.
Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości na całym świecie i nadmiarem cukru w diecie uważanym za bezpośredni czynnik tego problemu, trwają poszukiwania metod leczenia, które odwróciłyby ten trend. Oto, co ustalili pracownicy Queensland University of Technology.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami