Liczba wyników: 3359
Amerykańskie badania wskazują, że za nadmiar spożywanej soli odpowiadają nie tyle słone przekąski i pożywienie z fast-foodów, a zwykłe produkty spożywcze, w tym codziennie jedzone pieczywo.
Powszechnie wiadomo, że kiedy temperatura na zewnątrz spada, nasza waga często rośnie. Zimą odczuwa się zwiększony apetyt na potrawy zgubne dla zdrowej i ułatwiającej zachowanie ładnej sylwetki diety. Ponadto mroźna aura nie zachęca do porzucenia domowych pieleszy i aktywności na swieżym powietrzu. Na szczęście nie jesteśmy bezradni - poniżej kilka prostych sposobów na uniknięcie zimowego nadmiaru kilogramów.
Fala mrozów, która ogarnęła Europę Wschodnią, spowodowała śmierć setek ludzi, sparaliżowała ruch na wielu drogach i znacznie zwiększyła koszty ogrzewania domów, sklepów i biur.
Jeśli jesteś osobą otwartą i spolegliwą, która stara się utrzymać relacje społeczne „gładkimi", możesz częściej znajdywać się w sytuacjach towarzyskich, które sprzyjają przejadaniu się.
Jeśli smażone mięso na obiad to coś, czego nie potrafisz sobie odmówić, zastosuj do jego przygotowania oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy w celu zmniejszenia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Jedzenie żywności, która została przygotowana z użyciem wspomnianych tłuszczów, nie jest związane z chorobą serca lub przedwczesną śmiercią, wynika z nowych badań opublikowanych w British Medical Journal.
Szczoteczka i pasta do zębów to dla licznej części populacji świata ciągle luksus, na który nie może sobie pozwolić. W wielu miejscach naszego globu ludzie stosują od tysięcy lat naturalne sposoby dbania o zęby. – Zaskakujące, że metody te ciągle sprawdzają się świetnie i w zupełności wystarczają – zauważa stomatolog, doktor Roman Borczyk.
Chorzy na raka w wieku powyżej 65 lat są bardziej narażeni niż młodsi chorzy na nieodżywienie, stwierdzili uczeni na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition) w Orlando na Florydzie.
Oczy wyrażają bardzo wiele, przyciągają uwagę, mogą też kusić. Jednak nieodpowiednia pielęgnacja skóry wokół nich przyśpiesza niekorzystne zmiany, w rezultacie których i same oczy wydają się starsze, zmęczone i smutne.
Nowy Rok może być znakomitym pretekstem do wdrożenia odpowiedniej diety, poprawiającej stan zdrowia oraz wyglądu. Według specjalistów, zmiany powinny jednak zacząć się w głowie, a nie na talerzu. – Każda dorosła osoba, choć raz powinna zjawić się na konsultacji u dietetyka. Taka wizyta może naprawdę wiele zmienić – zachęca ekspert od spraw żywienia, Dorota Dębogórska.
Naukowcy z Instytutu Maxa Plancka udowodnili to, co większość wiedziała od dawna - sam wygląd jedzenia może pobudzić apetyt.