Liczba wyników: 3503
Oświetlenie elektryczne od dawna umożliwia nam całodobową pracę, odpoczynek i rozrywkę, ignorując naturalny ruch obrotowy Ziemi, który wyznacza dzień i noc. Kiedy w 1879 r. Thomas Edison przeprowadzał testy pierwszej żarówki, to prawdopodobnie nie przypuszczał, że jego wynalazek może pewnego dnia przyczynić się do globalnej epidemii otyłości.
Starsze kobiety, które chcą utrzymać odpowiednią wagę - co stanowi pewne wyzwanie dla wielu pań po menopauzie - powinny rozważyć cztery konkretne nawyki żywieniowe, wynika nowych badań.
Jesień to okres, w którym znacznie obniża się odporność naszego organizmu, dlatego póki nie nadejdą chłodne dni, warto zawczasu pomyśleć o wzmocnieniu się. Jakie miejsce jest najbardziej odpowiednie na jesienny wypoczynek? To, które jest wówczas najcieplejsze, czyli bałtyckie wybrzeże!
Co, jak i kiedy jemy, ma wpływ na nasze możliwości poznawcze. Dietetycy polecają określony sposób odżywiania się jako jeden z elementów dających szansę na dłuższe cieszenie się pełnią możliwości intelektualnych.
Kanony piękna ulegają zmianom, ale chęć bycia atrakcyjnym jest stała. Wygląd ma wpływ na pracę, zarobki, życie społeczne, etc. więc niemal każdy stara się, nie zawsze świadomie, już własnym wizerunkiem zyskać przychylność otoczenia. Dlaczego jednak ładny wizerunek oznacza zwykle młody wygląd?
Hemoroidy to problem zdrowotny, który dotyka co czwartą osobę po trzydziestce i co drugą po pięćdziesiątce. Schorzenie należy do grupy chorób, których się wstydzimy, stąd też wciąż do specjalistów trafia mniej niż połowa cierpiących! Wiele chorób ma podobny przebieg, dlatego nie zwlekajmy z wizytą u lekarza.
Tabliczki z płatków zbożowych nierzadko lansowane jako zdrowa, dietetyczna przekąska, mogą być wręcz szkodliwym elementem naszego menu, ponieważ zawierają duże ilości cukru i tłuszczów.
106-letni Japończyk stał się najstarszą osobą, która przebyła świat korzystając z transportu publicznego.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.