Liczba wyników: 3293
Pogoda nas nie rozpieszcza. Większość ludzi sięgnęło po zimowe ubrania i paraduje w zapiętych po szyję kurtkach i z parasolami w dłoniach. Chłód zmienia nasze żywieniowe nawyki, chętniej sięgamy po cięższe, ociekające tłuszczem potrawy i usprawiedliwiamy się z tego powtarzając z przekonaniem, że zimą trzeb więcej i inaczej jeść. Na skutek nie trzeba długo czekać, wraz z pojawieniem się pierwszych przebiśniegów można spostrzec, że ubrania lekko się „skurczyły". Aby nie zyskiwać niepotrzebnie dodatkowych kilogramów, warto rozważyć, czego szczególnie należy unikać i jak wypracować sobie racjonalny sposób odżywiania się. To zresztą dotyczy nie tylko zimowej pory.
Kiedy zbliża się zima, temperatura oscyluje w pobliżu zera, czas wyciągnąć z szafy wełniane szaliki i nakrycia głowy. Modne w tym sezonie tweedowe kapelusze, sztruksowe kaszkiety czy wyczarowane na szydełku czapki skutecznie ochronią głowę i włosy przed zimnem. Jednak zima, to także częste podrażnienia struktury włosa, brak dostępu powietrza i ciągłe zmiany temperatury - wszystko to może sprawić, że włosy staną się „płaskie" i bez życia. W naszym umiarkowanym klimacie trzeba troskliwie dbać o włosy o każdej porze roku, także w zimie. Wtedy bowiem potrzebują intensywnej pielęgnacji, która uchroni je przed zmęczeniem i przesuszeniem. Gliss Kur podpowiada, jak dbać o włosy wszystkich typów.
Na kłopoty z pamięcią skarży się nawet co trzecia osoba powyżej 65. roku życia. Jednym z najprostszych – i najmniej docenianych – sposobów na utrzymanie intelektu w dobrej formie jest właściwy sposób odżywiania.
"Hey Jude" jest najczęściej kupowaną piosenką The Beatles za pośrednictwem serwisu iTunes w Wielkiej Brytanii.
Nowe badania wiążą niższy poziom sodu (soli) we krwi z podwyższonym ryzykiem złamań i upadków u osób starszych.
Spanie w innym niż zupełnie zaciemniony pokój może prowadzić do depresji, wynika z badań.
Mężczyźni, którzy regularnie spożywają brokuły, mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, twierdzą naukowcy z brytyjskiego Instytutu Badań Żywności (Institute of Food Research).
Badania na myszach wykazały, że odpowiedź systemu odpornościowego na stres czy choroby może być związana z depresją.
Nasza wrażliwość na ból zależy w znacznym stopniu od komponentów genetycznych organizmu, niemniej informacja na temat faktycznych "genów bólu" i ich funkcji nie jest łatwo dostępna. Z problemem zmierzył się zespół naukowców badający powiązanie między bólem a zmiennością genów. Naukowcy odkryli, że niewielkie zmiany w pewnym genie przekładają się na różnice we wrażliwości ludzi na ostry i przewlekły ból. Badania, których wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie Cell, zostały częściowo dofinansowane z grantu Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN) dla doświadczonych naukowców.
Wiemy jak zatrzymać proces starzenia się skóry - twierdzą amerykańscy naukowcy. Prowadzone przez 8 lat badania nad procesem starzenie się skóry pokazały, że w stosunkowo prosty sposób znacznie dłużej można zachować młodość.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami