Liczba wyników: 12164
Codzienna filiżanka kawy (a nawet trzy!) wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i śmiertelnej choroby serca.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Już jeden kieliszek wina może szybko i istotnie zwiększyć ryzyko migotania przedsionków, mówią uczeni z UC San Francisco.
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.
Współczucie pomaga nam rozumieć i wspomóc innych, gdy doświadczają trudności, okazuje się jednak, że niektórzy mogą aktywnie unikać odczuwania współczucia, jeśli mają wybór.
Dlaczego rozlew krwi i przemoc przyciąga widzów? Eksperci w dziedzinie komunikacji odkryli, że ludzie częściej oglądają filmy z krwawymi scenami agresji, jeśli czują, że konfrontacja z brutalnymi aspektami prawdziwego życia ma sens.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (European Society of Cardiology, ESC) opublikowało zalecenia dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
W ostatnich latach eksperci ds. zdrowia publicznego ostrzegają przed rosnącą „epidemią" samotności, wskaźniki tego doświadczenia podobno podwoiły się w ciągu ostatniego półwiecza. W nowym badaniu uczeni z University of California San Diego School of Medicine sprawdzili, w jakim wieku w największym stopniu ludziom doskwiera samotność.
Ludzie z wiekiem częściej chorują. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że wpływ genów danej osoby na ryzyko zachorowania w rzeczywistości słabnie wraz z procesem starzenia się.
Weterani wietnamscy, którzy doświadczyli zespołu stresu pourazowego (posttraumatic stress disorder, PTSD), byli dwa razy bardziej narażeni na śmierć z powodu chorób serca niż żołnierze w stanie spoczynku bez PTSD.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami