Liczba wyników: 3293
Sen to nie tylko lek zapewniający lepsze zdrowie i samopoczucie. Pełni również funkcję kosmetyku, dzięki któremu łatwiej zachować młody wygląd.
Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.
Fitosterole, czyli sterole i stanole roślinne, to związki o budowie chemicznej zbliżonej do cholesterolu. Mają korzystny wpływ na zdrowie serca ponieważ hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwi.
Międzynarodowy zespół naukowców pracujący pod kierunkiem Uniwersytetów w Leicester oraz Cambridge w Wlk. Brytanii odkrył markery genetyczne, które identyfikują osoby zagrożone tworzeniem się skrzepów i zawałem serca. Badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Blood, mogą wskazać potencjalne cele terapeutyczne w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych.
Okres Świąt Bożego Narodzenia, to czas kiedy nasze oczy stają się zdrowsze. – Składniki świątecznego menu, zapobiegają powstawaniu wielu chorób oczu, takich jak kurza ślepota, zaćma czy zespół suchego oka – twierdzi dr Iwona Filipecka z Kliniki "Okulus" z Bielska-Białej.
Zbytnia ilość znamion to zwykle powód do wstydu i zwiększonej ostrożności w poruszaniu się. Naukowcy twierdzą jednak, że tak być nie powinno, dzięki znamionom bowiem dłużej wygląda się młodziej i łatwiej o ochronę przed różnymi chorobami.
Nowe wyniki badań potwierdzają to, co słyszeliśmy jako dzieci: jedzenie zieleniny jest naprawdę dobre. Większość z nas wie, że czerwone, pomarańczowe i żółte owoce i warzywa są prozdrowotne, od niedawna naukowcy koncentrują się na beta-karotenie jako "magicznym" składniku, który pomaga w walce z rakiem i innymi chorobami. Istnieje wiele badań, które wykazały, że dieta bogata w żywność tego rodzaju wydłuża życie, ale żadne randomizowane testy nie udowodniły znaczących korzyści dla osób przyjmujących suplementy z beta-karotenem. Z tego powodu naukowcy z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji w USA zaczęli dokonywać oceny wpływu alfa-karotenu znajdującego się w ciemnozielonych owocach i warzywach na zdrowie.
Czy będąc poza domem zawsze musimy wybierać pomiędzy szybkim, a zdrowym jedzeniem? Jak zadbać, aby nasz organizm otrzymywał to, co niezbędne dla prawidłowej diety?
Zdaniem naukowców pracujących pod kierunkiem Uniwersytetu Kopenhaskiego z Danii ludzie powinni utrzymywać wysokobiałkową dietę, obfitującą w chude mięso, niskotłuszczowe produkty nabiałowe i fasolę oraz spożywać mniej wysokorafinowanych kalorii skrobiowych, takich jak chleb i biały ryż.
Urozmaicenie naszej środkowoeuropejskiej diety o słoneczne, tropikalne smaki czasami bywa trudne. Chcąc zastąpić dobrze znane przekąski czymś nowym, wyjątkowym można sięgnąć po suszone owoce. Doskonałe są suszone banany i kiwi, ale równie smaczne, co zdrowe są ananasy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami