Liczba wyników: 4473
Osoby z cukrzycą typu 2, które spożywają dużo soli w diecie, mogą być narażone na znacznie większe ryzyko wystąpienia chorób serca.
„Always look on the bright side of life" („Zawsze patrz na jasną stronę życia") śpiewała grupa Monty Pythona i miała rację, przynajmniej jeśli chodzi o profilaktykę udarów. Ludzie o pozytywnym nastawieniu nie tylko są szczęśliwsi, ale i mniej narażeni na problemy zdrowotne.
Problemy ze zdrowiem jamy ustnej znacznie częściej dotykają kobiet niż mężczyzn. Okazuje się, że odpowiedzialny za tę sytuację jest poziom hormonów w organizmie płci pięknej. Zmiany hormonalne sprawiają, że wzrasta liczba bakterii w ustach i zwiększa się podatność tkanek na choroby.
Nowe badania wykazały związek pomiędzy ryzykiem udaru mózgu a stresem, wrogością i nastrojami depresyjnymi.
Dotychczas dowiedziono wielu dobroczynnych korzyści z jedzenia gorzkiej czekolady. Teraz poleca się ją starszym ludziom, którzy mają problemy z poruszaniem się z powodu złego krążenia w kończynach, bo może pomóc chodzić trochę dłużej.
W przypadku starszych osób chorujących na cukrzycę uciążliwości wynikające z przyjmowania określonych leków mogą być silniejsze niż korzyści związane z ich zażywaniem.
Jak wynika z badania przeprowadzonego w 2012 roku przez firmę badawczą IPSOS Marketing, magnez stosujemy najczęściej z powodu stresu, np. w pracy (35%), czy kiedy pijemy dużo kawy lub herbaty (32%). O spożywaniu magnezu w kontekście zdrowia serca myśli jedynie 9% Polaków. Przyglądając się jednak preferencjom w podziale na wiek okazuje się, że troska o serce to istotny czynnik skłaniający do stosowania magnezu dla 26% osób starszych (średnia wieku 53 lata).
Jeden z najpopularniejszych serwisów turystycznych, Tripadvisor, zbiera opinie internautów co do największych atrakcji dla podróżujących. Oto najnowszy ranking.
Australijscy naukowcy odkryli, że rezygnacja z produktów z glutenem przez osoby chorujące na celiakię prowadzi do lepszych wyników w testach uwagi i pamięci oraz poprawy innych funkcji mózgu.
Do niedawna wśród najzdrowszych sposobów odżywiania się królowała dieta śródziemnomorska, teraz coraz częściej wskazuje się, że japońskie menu wpływa na lepszy stan zdrowia i daje większe szanse na długowieczność.