Liczba wyników: 3037
Sól, kiedyś droższa od złota, dziś nazywana jest ,,białą śmiercią”. Mimo to niewielu z nas stara się ograniczyć jej spożywanie, które często jest nawet trzykrotnie większe od zalecanej dawki. A przecież nadmierne spożycie soli powoduje liczne choroby, z zaburzeniami sercowo – naczyniowymi na pierwszym miejscu!
Zespół naukowców pracujący pod kierunkiem Brytyjczyków zidentyfikował jedno z kluczowych białek biorących udział w procesie uczenia się i powstawania wspomnień. Odkrycia, opisane w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), mają niebagatelne znaczenie dla badań nad chorobą Alzheimera.
Specjaliści medycyny zintegrowanej łączą wiele alternatywnych metod leczenia i terapii z klasyczną, tzw. zachodnią medycyną, nie tylko, by pomóc swoim pacjentom, ale i ustalić, które metody są najbardziej skuteczne, a które przynoszą niejednoznaczne efekty. Część terapii konsekwentnie daje dobre rezultaty, są więc stosowane w ramach większości zintegrowanych programów leczenia raka i chorób serca w USA, piszą redaktorzy AARP. Oto krótki przegląd najbardziej popularnych terapii alternatywnych.
Naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji odkryli, że mózgi zdrowych, wysoce kreatywnych ludzi są pod niektórymi względami podobne do mózgów osób chorych na schizofrenię. W obydwu przypadkach zaangażowany jest układ dopaminowy. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Public Library of Science (PLoS) ONE.
Mądrość naprawdę zwiększa się z wiekiem, twierdzą naukowcy. Mózg zwalnia, ale to po prostu pomaga starszym ludziom rozwijać lepszy ogląd sytuacji, co pomaga im radzić sobie z życiowymi problemami i podejmować nowe wyzwania.
Prawdopodobnie szyja nie przychodzi na myśl, gdy mówi się o kontroli chorób serca, ale według testów z NYU Langone Medical Center, USG szyi może pomóc w diagnozie choroby wieńcowej, pisze Siski Green z sagazone.
Zapytaj kogokolwiek o strach przed tym, jak zmieni się na starość. Niezwykle rzadko można usłyszeć, że lękiem napawają siwe włosy lub zmarszczki, najczęściej osoby pytane wskazują tragiczne w skutkach pogorszenie zdolności mentalnych. 60 do 80% przypadków demencji stanowi choroba Alzheimera. Choć nie jest do końca jasne, jakie są przyczyny choroby, wiadomo, że pewną rolę odgrywają tu czynniki genetyczne, ale i te związane ze stylem życia. Od nas samych więc także zależy ryzyko pojawienia się choroby.
Stare przysłowie mówi, że „starego psa nie nauczy się nowych sztuczek". Naukowcy z Centrum Badawczego Nestlé Purina w St. Louis (Missouri, USA) dowiedli jednak, że jest inaczej. Przeprowadzone przez nich badania wykazały, że wzbogacanie psiej diety w triglicerydy średniołańcuchowe (MTC) znacznie poprawia ich pamięć, co sprawia, że mogą uczyć się nowych sztuczek nawet w podeszłym, psim wieku.
Wiadomo już, że znaczna ilość tkanki tłuszczowej wokół brzucha związana jest z wyższym ryzykiem chorób serca. Teraz okazało się, że ma ona również wpływ na zwiększone prawdopodobieństwo demencji.
Nowe badania sugerują, że dieta może wpływać na zdolności poznawcze osób z chorobą Alzheimera. Chociaż wciąż na wczesnym etapie, najnowsze badania, opublikowane w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, prezentują interesujące dane.