Liczba wyników: 4284
Główną przyczyną marnowania jedzenia w naszych domach to przede wszystkim źle zaplanowane zakupy. Czy zastanawialiśmy się, ile kosztuje jedzenie, które co tydzień wyrzucamy do kosza, bo właśnie upłynął termin ważności? Warto sprawdzić, jak zaplanować zakupy i gotowanie, aby przestać wyrzucać żywność. Można skorzystać z filozofii lean, tzw. „szczupłego zarządzania”.
To poważny i niedoceniany wciąż problem. Niedożywienie pacjentów onkologicznych to powszechnie występujące zjawisko, którego następstwem są gorsze rokowania i ograniczenie skuteczności leczenia. Z tego względu Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych opracowała specjalną ankietę, która będzie dystrybuowana w gabinetach lekarzy onkologów w całej Polsce. Ma pomóc w eliminacji problemu niedożywienia wśród chorych cierpiących na nowotwory.
W jednym badaniu wykazano, że związki znajdujące się w czekoladzie pełnią ochronna rolę dla pamięci.
Dynia jest przydatna nie tylko w Halloween. Ze względu na ważne wartości odżywcze warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach. Szczególnie cenione jest za istotną zawartość witaminy C.
Umiarkowane spożycie alkoholu jest związane z lepszą pamięcią epizodyczną u osób w wieku powyżej 60 lat.
Brytyjscy specjaliści ds. zdrowia wykorzystali wyniki 35-letnich badań i wskazali, że dane potwierdzają - tym zdrowsi są w starszym wieku ludzie, im lepiej się odżywiali i jeśli regularnie ćwiczyli.
Według statystyk na atopowe zapalenie skóry (AZS) choruje około 20 procent ludzi na całym świecie. Schorzenie charakteryzuje się przewlekłym, nieznośnym świądem, wypryskami oraz zaczerwienioną, przesuszoną skórą. Atopowe zapalenie skóry jest chorobą nieuleczalną, ale można niwelować jej skutki.
Zakończyły się prace konsultacyjne nad nową listą leków refundowanych, która ma wejść w życie 1 listopada. Pojawiło się na niej 101 nowych produktów. Refundowane będą między innymi nowe leki stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz bólu towarzyszącego chorobom nowotworowym.
Hemofilia jest chorobą krwi, polegającą na zaburzeniach w produkcji białka, które odpowiedzialne jest za jej krzepliwość. Jak wygląda historia odkrycia tego schorzenia? O hemofilii rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Krystyną Zawilską, Przewodniczącą Grupy ds. Hemostazy Polskiego Towarzystwa Hematologów i Transfuzjologów.
Utrata zęba to nie tylko problem natury estetycznej, ale również poważne zagrożenie zdrowia reszty uśmiechu i problem ze spożywaniem posiłków. Warto sprawdzić jakie metody uzupełnień zębowych będą najlepszym rozwiązaniem dla konkretnego przypadku.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami