Liczba wyników: 12164
Obecnie przeciętny napój bezalkoholowy zawiera kilkanaście łyżeczek cukru. Co więcej, niektóre kwasy cytrynowe znajdujące się w napojach owocowych są bardziej erozyjne dla zębów niż kwas solny lub siarkowy. Jeśli chcesz zadbać o uzębienie, unikaj takich produktów.
Jeśli chodzi o opis osobowości, tzw. „Wielka Piątka" obejmuje: ekstrawersję, ugodowość, sumienność, stabilność emocjonalna i otwartość na doświadczenie. Każde z tych szerokich określeń można podzielić na mniejsze, ale ogólnie rzecz biorąc, taksonomia ta wydaje się uwzględniać większość aspektów składających się na osobowość. Okazuje się, że niektóre z cech pomagają żyć w zdrowiu, podczas gdy inne wręcz odwrotnie.
Jedno awokado dziennie może pomóc w lepszym dla zdrowia rozłożeniu tłuszczu w organizmie kobiet, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Ćwiczenia mogą odgrywać rolę w ograniczaniu wzrostu komórek raka okrężnicy. Po krótkiej sesji treningu interwałowego o wysokiej intensywności (high intensity interval training, HIIT) wzrost komórek tego nowotworu został zmniejszony.
Ograniczenie o 20 proc. ilości cukru w produktach spożywczych i o 40 proc. w napojach może zapobiec niemal 2,5 milionom zdarzeń sercowo-naczyniowych (takich jak udary, zawały serca, zatrzymanie akcji serca), a także zmniejszyć o pół miliona zgony z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 750 tys. przypadki cukrzycy w USA.
Osoby, które przez siedem dni wracały do zdrowia po 10-dniowym okresie niedoboru snu, odzyskały szybkość reakcji, ale nie wróciły do pełnej sprawności, jeśli chodzi o inne funkcje.
Lęk może pomóc ludziom zapamiętywać różne rzeczy, mówią uczeni z Uniwersytetu Waterloo.
Chociaż powszechnie wiadomo, że regularne ćwiczenia fizyczne zmniejszają ryzyko niemal wszystkich chorób przewlekłych, mechanizmy, które odpowiadają za to, nie są do końca jasne. Teraz uczeni z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że korzystne skutki wysiłku fizycznego mogą częściowo wynikać ze zmian w strukturze naszego DNA.
Zdolność do regulowania temperatury ciała i zapobiegania odwodnieniu organizmu spada wraz z wiekiem.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami