Liczba wyników: 7305
Jedz głównie warzywa i owoce, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko cukrzycy, radzą badacze z Harvard T. H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Słodkie, soczyste mandarynki to świetny zdrowy deser. Teraz jest kolejny powód, by po nie sięgać - mają właściwości ochronne przed chorobami serca i cukrzycą. Pomagają też uniknąć otyłości.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Choroby płuc zwiększają ryzyko oteoporozy i złamań, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Ponownie trzeba się będzie zmierzyć z wysokimi temperaturami. Gdy słupek rtęci wzrasta, trzeba zachować szczególną czujność, by się nie odwodnić.
Wraz z upływem czasu nasze zmysły moga ulec „przytępieniu". W starszym wieku częściej powtarza się „słucham?" i powszechna jest konieczność noszenia okularów, jeśli jednak takie zaburzenia pojawiają się w podobnym czasie, mogą oznaczać większe zagrożenie demencją.
Medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles zadali pytanie o związek między czasem leczenia a wynikiem leczenia w przypadku ostrego udaru niedokrwiennego (acute ischemic stroke, AIS).
Mężczyźni, którzy w średnim wieku dbają o odpowiednią sprawność serca i płuc, mają niższe ryzyko rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) w starszych latach.
Zarówno geny, jak i styl zycia mają wpływ na rozwoj wielu różnych chorób. Dotyczy to też demencji. Uczeni próbują odpowiedzieć na pytanie, które czynniki mają tu większe znaczenie.
Nowe badania pokazują, że niski poziom witaminy D u osób starszych wiąże się z wyższym ryzykiem depresji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami