Liczba wyników: 12011
Azotany dostarczane do organizmu w ciągu dorosłego życia poprzez picie wody z kranu i wody butelkowanej mogą być czynnikiem ryzyka raka prostaty, szczególnie w przypadku agresywnych nowotworów i u młodszych mężczyzn.
W wielu krajach popularnym składnikiem kulinarnym są produkty fermentowane. To nie przypadek, że są powszechne: sfermentowana żywność to coś więcej niż tylko metoda konserwacji.
Chirurgia bariatryczna może odwrócić powikłania związane z cukrzycą, w tym zregenerować uszkodzone nerwy.
Selen - minerał występujący w różnych produktach spożywczych - może odwrócić poznawcze skutki udaru oraz przyspieszyć uczenie się i pamięć starzejących się mózgów.
Ekspozycja na kobiece zapachy i feromony powoduje utratę wagi i wydłuża życie myszy, mówią uczeni z Uniwersytetu Otago (Nowa Zelandia).
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Siedzący tryb życia i dieta obfitująca w przetworzoną żywność powszechnie oznaczają zwiększone ryzyko wielu schorzeń, w tym cukrzycy, otyłości i nadciśnienia, które składają się na zespół metaboliczny.
Osoby z migotaniem przedsionków, najczęstszym zaburzeniem rytmu serca, mają nieco wyższe ryzyko rozwoju demencji niż ludzie wolni od tej dolegliwości.
Nieco ponad wiek temu odkryto insulinę i od tego czasu poszerzyły się i udoskonaliły metody wykorzystania hormonu. Insulina jest niezbędnym lekiem w leczeniu cukrzycy typu 1, ale często także i typu 2.
Trzy lata temu międzynarodowe badanie wyłoniło 12 modyfikowalnych czynników zwiększających ryzyko demencji, w tym trzy wcześniej nieuwzględniane: nadmierne spożywanie alkoholu, urazy głowy i zanieczyszczenie powietrza.