Liczba wyników: 9005
Osoby z rodzinną historią choroby afektywnej dwubiegunowej mogą „starzeć się" szybciej niż pozostali.
Jeśli chodzi o opis osobowości, tzw. „Wielka Piątka" obejmuje: ekstrawersję, ugodowość, sumienność, stabilność emocjonalna i otwartość na doświadczenie. Każde z tych szerokich określeń można podzielić na mniejsze, ale ogólnie rzecz biorąc, taksonomia ta wydaje się uwzględniać większość aspektów składających się na osobowość. Okazuje się, że niektóre z cech pomagają żyć w zdrowiu, podczas gdy inne wręcz odwrotnie.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (European Society of Cardiology, ESC) opublikowało zalecenia dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
Ludzie z wiekiem częściej chorują. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że wpływ genów danej osoby na ryzyko zachorowania w rzeczywistości słabnie wraz z procesem starzenia się.
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
Dobre nawodnienie przez całe życie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Izolacja społeczna jest powiązana z różnymi problemami zdrowotnymi, a także krótszym życiem. Dlaczego tak się dzieje?
Oddychanie w zwolnionym tempie pozwala istotnie zmniejszyć odczuwanie bólu.
Jeśli twoje dni polegają na przesiadywaniu przed telewizorem czy komputerem, masz znacznie wyższe ryzyko udaru niż osoby unikające siedzącego trybu życia.