Liczba wyników: 3344
Wielkanoc to dla chrześcijan święto najważniejsze - celebrowanie zwycięstwa nad śmiercią i radość z obietnicy życia wiecznego. Jednocześnie to okres radości z nadejścia wiosny i rozkwitu przyrody po zimowym „śnie". Ze względu na to wśród symboli wielkanocnych są rzeczy związane z odradzaniem się, wzrostem, rozwojem i oczyszczeniem.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Oto zaskakujące informacje: według nowych badań osoby regularnie jedzące czekoladę, są nieco szczuplejsze niż ci, którzy unikają raczenia się tymi słodkościami.
Jeśli chodzi o utratę wagi, odpowiednio dobrane słowa przy odmawianiu czegoś smacznego mają znaczenie dla oparcia się pokusie sięgnięcia po apetyczne, ale niezdrowe produkty.
Wiosną natura budzi się do życia i dostosowuje do cieplejszej aury. Za zmianami w przyrodzie podąża nasz organizm, budząc się z zimowego letargu. Jednak często zamiast cieszyć się rosnącą temperaturą i coraz mocniejszymi promieniami słońca, to właśnie na przełomie marca i kwietnia jesteśmy zmęczeni, rozdrażnieni, senni i mamy problemy z koncentracją. Jak poradzić sobie z tymi objawami wiosennego przesilenia?
20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa (ang. Meatout Day). Inicjatywa ma popularyzować zdrową dietę bogatą w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste.
Kilka tygodni przed Wielkanocą rynek zafundował Polakom (choć nie tylko) przykrą niespodziankę - gwałtowny i duży wzrost cen jaj. Zdrożały one - w zależności od typu i klasy jaj - nawet o ponad 30 groszy za sztukę. Niestety, niewykluczone są kolejne podwyżki...
Zmienna, wczesnowiosenna, marcowa aura wystawia odporność organizmu na ciężką próbę. Łatwo wtedy o przeziębienia, infekcje i pogorszenie samopoczucia. Do przetrwania wiosennego przesilenia w zdrowiu należy wzmocnić organizm, dostarczając mu witamin i minerałów, a także odpowiednio go hartując.
Osoby doświadczające osłabienia pamięci stają się zapominalskie i niezdolne do przyswojenia nowych informacji. Częściej się mylą, są zdezorientowane, a jednocześnie bardziej nerwowe z powodu zmagania się z problemami poznawczymi. W jednym przypadku zmniejszenie zdolności zapamiętywania jest czasowe, w innym długotrwałe - wszystko zależy od przyczyn leżących u podstaw dolegliwości.
Osoby w wieku 45 lat i więcej lat ponad trzy razy częściej piją alkohol niemal codziennie niż ludzie młodsi, wynika z brytyjskiego sondażu.