Liczba wyników: 1198
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Z powodu popularności diet niskowęglowodanowych lub bezwęglowodanowych, „skromny" ziemniak nierzadko jest pomijany na korzyść innych warzyw. Niesłusznie.
Gorące źródła mogą pomóc przy różnych dolegliwościach. Okazuje się, że sprzyjają też walce z nadciśnieniem u seniorów.
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską - bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso - częściej zachowują wyższą sprawność umysłową w starszym życiu.
Ci, którzy nie lubią uprawiać sportu ani chodzić na siłownię, mogą zyskać na bardzo krótkiej aktywności - zaledwie trzy do czterech jednominutowych „treningów" podczas codziennych obowiązków wiążą się ze znacznym zmniejszeniem ryzyka przedwczesnej śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.