Liczba wyników: 5274
Stowarzyszenie Mężczyzn z Chorobami Prostaty „Gladiator" zostało członkiem International Kidney Cancer Coalition (IKCC), czyli Międzynarodowej Koalicji Pacjentów Chorych na Raka Nerki. To pierwsza tego typu inicjatywa na światową skalę.
Jedzenie różnych warzyw i owoców może obniżyć ryzyko raka płuc, szczególnie u palaczy, wynika w badań opublikowanych w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
U osób starszych ryzyko zachorowania na raka skóry i infekcji jest wyższe, ponieważ ich skóra staje się niezdolna do „mobilizowania" układu odpornościowego do obrony przed chorobami, uważają brytyjscy naukowy.
Dotychczas wiadomo było, iż zbyt długie eksponowanie skóry na działanie promieni słonecznych sprzyja rozwojowi raka skóry, najnowsze badania dowiodły, że promienie słoneczne mogą też zapobiegać chorobom nowotworowym.
Duża szklanka soku grejpfrutowego dziennie może istotnie zwiększyć skuteczność leków nowotworowych, a także zmniejszyć koszty medykamentów, wynika z badań.
Zmiany w diecie, podjęcie aktywności fizycznej i utrzymywanie odpowiedniej wagi zasadniczo zmniejsza ryzyko rozwoju większości typów raka, wynika z najnowszych danych World Cancer Research Fund (Światowej Fundacji Badań nad Rakiem).
Japońscy uczeni odkryli, że jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty.
Cukrzyca może podnosić ryzyko najczęstszych postaci raka wątroby, wynika z nowego badania.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Codzienne picie kilku filiżanek kawy może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.