Liczba wyników: 2560
Jedzenie błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Statyny mogą istotnie obniżyć ryzyko zgonu z powodu czterech najpowszechniejszych nowotworów.
Rak trzustki to jeden z najbardziej agresywnych i tajemniczych typów nowotworu, z którym walkę przegrali m.in. Steve Jobs i Patrick Swayze. Do czarnej listy ryzyka obok m.in. palenia papierosów oraz mutacji genetycznych dołącza słaba higiena jamy ustnej – alarmują amerykańscy naukowcy.
Osoby chore na nowotwór, które mają współmałżonka, mają większe szanse na dłuższe życie w porównaniu do samotnych pacjentów onkologicznych.
Warzywa krzyżowe, czyli na przykład kapusta i brokuły, stanowią potężną pomoc w walce z rakiem. Dzięki zawartości sulforafanu chronią przed różnymi formami nowotworu.
Jeden na pięciu pacjentów z rakiem płuc żyje po trzech latach po trzech latach leczenia nowotworu m. in. przy pomocy immunoterapii.
Dwa odrębne zespoły naukowców opublikowały wyniki swoich badań nad wykrywaniem chorób za pomocą zmodyfikowanych genetycznie bakterii.
Czy śmiech może przyspieszyć proces leczenia? Eksperci twierdzą, że tak. Mimo, że brzmi to dziwnie, chorzy - szczególnie ci zmagający się z nowotworem - powinni dbać o to żeby miec powody do śmiechu.
Nie żyje słynny projektant mody Oscar de la Renta. Miał 82 lata.