Liczba wyników: 12135
Insulina to kluczowy hormon w metabolizmie energetycznym i regulacji poziomu cukru we krwi. Jej prawidłowe funkcjonowanie w organizmie może być zaburzone m.in. nadwagą, prowadzącą do mniejszej wrażliwości na insulinę i zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jak odkryli fińscy medycy, częstsze przyjmowanie pozycji stojącej wiąże się z lepszą wrażliwością na insulinę. Wydłużenie dziennego czasu stania może więc pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym.
Samotność to przejmujące odczucie. Jeśli się utrzymuje, może prowadzić do chorób psychicznych, takich jak depresja lub zaburzenia lękowe. Naukowcy z uniwersytetów w Bonn, Hajfie i Oldenburgu odkryli, że poczucie izolacji wiąże się z ograniczonym zaufaniem.
Starsze kobiety z nadwagą, które straciły nadmiar kilogramów i zaczęły się zdrowiej odżywiać, zyskały lepszą pamięć.
Cholesterol w mózgu wydaje się odgrywać kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Osoby otyłe od dzieciństwa do wieku średniego są ponad dwukrotnie bardziej narażone na trudności z codziennymi aktywnościami, takimi jak wstawanie, wchodzenie po schodach i noszenie zakupów, i to już przed ukończeniem 50 roku życia.
Aktywni narciarze w starszym wieku mają dwukrotnie większą zdolność wchłaniania tlenu niż seniorzy, którzy nie ćwiczą.
Słynne zalecenie dotyczące wykonywania 10 tysięcy kroków dziennie to efekt kampanii marketingowej jednej z firm produkujących krokomierze. Badacze postanowili sprawdzić, ile kroków dziennie rzeczywiście jest koniecznych, by zaobserwować efekty prozdrowotne.
Potencjalne nowe metody leczenia choroby Parkinsona opracowane przez naukowców z Rush University Medical Center okazały się skuteczne w spowalnianiu postępu choroby u myszy.
Grupa ekspertów z Wydziału Psychologii Uniwersytetu w Bergen opracowała nową metodę pomiaru uzależnienia od zakupów: skalę uzależnienia od zakupów Bergen (The Bergen Shopping Addiction Scale).
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami