Liczba wyników: 10167
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Aktywny styl życia oraz jedzenie warzyw i niepalenie papierosów - wszystko to może zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby nerek.
W ostatnim czasie opracowano sposoby mierzenia wieku biologicznego poprzez monitorowanie zmian w DNA, które zachodzą naturalnie wraz z wiekiem, ale występują w różnym czasie u różnych ludzi. Te „zegary epigenetyczne" okazują się lepszymi czynnikami określającymi długość życia i zdrowia niż wiek metrykalny. Odkryto, że przewlekły stres przyspiesza ten życiowy zegar.
Czy William Szekspir miał rację, kiedy powiedział: „Lepiej kochać i stracić miłość niż nigdy nie kochać w ogóle"? Uczeni z Michigan State University postanowili ilościowo określić poczucie szczęścia osób będących w związku małżeńskim, byłych małżonków i osób samotnych pod koniec ich życia. Chcieli sprawdzić, na ile miłość i małżeństwo wpłynęły na ogólne samopoczucie.
Kobiety, które doświadczają seksualne zmniejsza się w okresie menopauzy, częściej zgłaszają zaburzenia snu, objawy depresji i nocne poty.
Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.
Odpowiednia kontrola glikemii ma ważne znaczenie dla zmniejszenia ryzyka raka w przypadku otyłości i cukrzycy typu 2. Znaczna i trwała utrata masy ciała jako taka zapewnia ochronę przed rakiem, ale już przy dobrej kontroli poziomu glukozy liczba zachorowań na nowotwór także znacząco spada, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Posiłki zawierające świeże awokado jako substytut przetworzonych węglowodanów mogą znacząco tłumić głód i zwiększać satysfakcję z jedzenia u osób z nadwagą i otyłością.
W ciągu ostatnich latach sens życia stał się istotną kwestią w badaniach medycznych, szczególnie w związku z tym, że liczne społeczeństwa się starzeją. Okazuje się bowiem, że poszukiwanie sensu życia i jego znalezienie są ważne dla zdrowia i dobrostanu ludzi, mówią eksperci z University of California w San Diego.
Skóra dłoni jest bardzo delikatna i szybko wysycha - zimą szczególnie narażona jest na odwodnienie, odmrożenie i pękanie. W czasie mrozów dłonie stają się suche i zaczerwienione, jest to głównie zauważalne w trudnym zimowym okresie, kiedy za oknem panują mrozy, a w mieszkaniu działa wysuszające ogrzewanie.