Liczba wyników: 9245
Wraz z wiekiem zmienia się budowa morfologiczna stóp. Jeśli ludzie nie zmieniają rozmiaru buta, gdy ma to miejsce, nierzadko doświadczają niepokoju, apatii, utraty równowagi i upadków - wynika z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet A Coruña.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Już niewielkie ilości alkoholu zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe.
Aktywni fizycznie seniorzy mogą uchronić się przed skutkami uszkodzenia obszarów mózgu, które mogą wpływać na ich zdolności ruchowe.
Kiepski sen na różne sposoby przyczynia się do różnych problemów zdrowotnych. Jeśli zaś połączy się te wszystkie czynniki zaburzeń snu, ryzyko chorób serca może wzrosnąć nawet o 141 procent.
Czy zdolności poznawcze zmieniają się równocześnie, czy też niezależnie od siebie? Sprawdzono, jak to działa.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Uczucie zawrotu głowy tuż po wstaniu z powodu niedociśnienia ortostatycznego lub przejściowego spadku ciśnienia krwi i przyspieszenia akcji serca to powszechne zaburzenie. Eksperci mówią, jak sobie z tym radzić.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami