Liczba wyników: 14512
Zima ma się ku końcowi. Choć z kalendarza wynika, że trzeba jeszcze poczekać z przywitaniem wiosny, aura daje znać, że ta cieplejsza pora roku jest już naprawdę blisko. Nowy czas oznacza zwykle nowe porządki, zarówno w domu, jak i we własnym ciele. Odpowiedniej, wiosennej pielęgnacji wymagają także m. in. włosy.
Jak wynika z badań CBOS, w Polsce ponad 65% dorosłych korzysta z internetu przynajmniej raz w tygodniu. Spośród nich tylko około 22% stanowią osoby powyżej 55. roku życia. Trend ten, co prawda wciąż ulega zmianom i rośnie, lecz nie tak intensywnie, jak w przypadku młodszego pokolenia. Czy internet rzeczywiście nie jest miejscem dla seniorów?
Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat brwi zdążyły przejść szereg spektakularnych metamorfoz. Ich dzisiejszy wygląd, tak intensywnie promowany przez aktualne trendy, w niczym nie przypomina charakteru górnej oprawy oczu konserwatywnych dam z początku XX wieku. Jak wyglądała zatem niezwykła ewolucja damskich brwi od lat 30. do 2017 roku?
O miliard złotych wzrosła od 1 lipca wartość niezapłaconych alimentów, które trafiły do Krajowego Rejestru Długów. To efekt wejścia w życie Ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o zmianie KodeksU karnEGO oraz niektórych innych ustaw. Z informacji napływających z gmin wynika, że do końca roku ta kwota może jeszcze znacząco wzrosnąć.
Przed nami najchłodniejsza pora roku, co zwykle wiąże się z większą liczbą infekcji górnych dróg oddechowych. Spadki temperatur, zmienna pogodna, mało słońca i uboższa w witaminy dieta zazwyczaj wpływają na osłabienie naszego systemu odpornościowego. Jak poradzić sobie ze spadkiem odporności, aby zimą nie dać się grypie czy przeziębieniu?
Kolorowe, pełne warzyw talerze wiosną i zdominowany przez inne dodatki jadłospis zimą? Niekoniecznie. Każde z warzyw ma swój najlepszy okres w roku, a pojawiając się w danym sezonie może całkowicie spełnić nasze kulinarne oczekiwania. Także zimą, możemy więc jeść zdrowe, bogate w witaminy posiłki.
Łączna kwota zaległych płatności na koniec stycznia 2013 roku wyniosła 38,52 miliarda złotych i w ciągu ostatnich czterech miesięcy wzrosła o 1,49 miliarda złotych. W tym samym czasie w całej Polsce przybyło ponad 37 tysięcy dłużników – wynika z 22. edycji Raportu InfoDług, opracowanego przez BIG InfoMonitor.
Tak rozpoczyna się wiele listów, które co roku z wypiekami na twarzy piszą najmłodsi. Postać dobrotliwego starca obdarowującego grzeczne dzieci zrosła się z zachodnią kulturą. I choć Święty obchodzi imieniny właśnie dziś czyli 6 grudnia, stanowi też coraz bardziej integralny symbol świąt Bożego Narodzenia.
O tej porze roku, kiedy mamy do dyspozycji mniej godzin światła dziennego, jego ilość może być niewystarczająca, by utrzymać swój poziom witaminy D. Pomocne jest więc jedzenie bogatych w witaminę D tłustych ryb, takich jak łosoś czy makrela, choć warto pamiętać, że promienie słoneczne są zdecydowanie najważniejszym źródłem tej witaminy.
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Dzień został ustanowiony w 1979 roku przez FAO, Organizację NZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization), aby pogłębić świadomość opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienia poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami