Liczba wyników: 3293
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Naukowcy ze szpitala Vall d'Hebron w Barcelonie potwierdzili skuteczność nowego leku na raka piersi. Środek o nazwie eribulina z o 20% większa szanse na przeżycie u pacjentek z przerzutowym nowotworem piersi.
Zima ma się ku końcowi. Choć z kalendarza wynika, że trzeba jeszcze poczekać z przywitaniem wiosny, aura daje znać, że ta cieplejsza pora roku jest już naprawdę blisko. Nowy czas oznacza zwykle nowe porządki, zarówno w domu, jak i we własnym ciele. Odpowiedniej, wiosennej pielęgnacji wymagają także m. in. włosy.
Uczeni wskazują na kolejny element mający cudowną moc wydłużającą życie - tym razem długowieczność zapewnić ma lit.
52-letnia Denise Welch, brytyjska aktorka i prezenterka, występuje „Dancing on Ice 2011" („Taniec na lodzie 2011"). Jak sama przyznaje, jej udział w programie ma zachęcić dojrzałe kobiety do nauki jazdy na łyżwach.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Jak mawiają wyważeni w słowach Anglicy, „An apple a day keeps the doctor away”. Nasi rodzimi lekarze potwierdzają, że jabłko dziennie (a najlepiej dwa: rano dla urody, wieczorem dla zdrowia) pozwalają zachować dobre samopoczucie przez długi czas.
Alergia ma ogromny wpływ na jakość życia milionów ludzi, którzy się z nią zmagają. Utrudnia normalne funkcjonowanie i ogranicza swobodę. Nie bądźmy zniewoleni alergią, ale znajdźmy sposób radzenia sobie z nią i jej objawami.
Dieta wegańska może narazić niektórych na ryzyko chorób serca, ostrzegają naukowcy. Mięso jest zazwyczaj postrzegane jako niebezpieczne, jeśli chodzi o choroby serca. Jednakże po analizie kilku artykułów medycznych związanych z biochemią wegetarianizmu, naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang w Chinach sugerują, że weganie mogą być bardziej narażeni ryzyko rozwoju chorób serca.
Niedobór witaminy B12 jest powszechnym zjawiskiem, występujące u około 3% populacji ludzi młodszych i u ponad 10% osób starszych. Szczególnie często ma miejsce u wegetarian, poza tym pacjenci, którzy zażywają leki przeciwcukrzycowe, takie jak metformina, są bardziej narażeni na niedobór witaminy B12 niż ci, którzy nie biorą medykamentów tego rodzaju.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami