Liczba wyników: 13644
Starsze osoby po COVID-19 mają znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50 do 80 proc. wyższe - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu kolejnego roku.
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Masaże mogą obniżać ciśnienie krwi, zapobiegać przeziębieniom, poprawiać stan skóry i nie tylko, mówią eksperci z Uniwersytetu Alabamy.
Pandemia miała wpływ na nasze życie na wiele sposobów. Jakkolwiek wiele z nich jest wyraźnie negatywnych, są i te dobre - zmieniło się nasze postrzeganie naturalnych przestrzeni.
Mięta pieprzowa może pomóc w trudnościach w połykaniu jedzenia i niekardiologicznym bólu w klatce piersiowej, którego doświadczają niektórzy pacjenci z zaburzeniami przełyku.
Powszechne przekonanie, że pracownicy zmianowi dostosowują się odmiennego rytmu dobowego, nie jest prawdziwe. Nie można ot tak zmienić sposób funkcjonowania organizmu w odmiennych porach doby.
Dieta uzupełniona ketonami może chronić neurony przed śmiercią w rozwoju choroby Alzheimera.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Noszone np. na nadgarstkach urządzenia monitorujące ruch mogą być przydatne we wczesnych ostrzeżeniach o pogorszeniu funkcji poznawczych u osób starszych.
Osoby prowadzące siedzący tryb życia i źle sypiające, są bardziej narażone na stłuszczenie wątroby.