Liczba wyników: 3339
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Rozpoczął się majowy długi weekend - w tym roku wyjątkowo długi. Wolne dni przypadają bowiem we wtorek i czwartek, co skłoniło wielu Polaków do rozszerzenia tego okresu również na pozostałe dni tygodnia. A ponieważ zapowiada się piękna pogoda, chętnie spędzimy wolne dni na świeżym powietrzu - w ogrodzie czy na działce, w towarzystwie rodziny i znajomych. Majowy weekend to także początek sezonu grillowego.
Nie chodzi bynajmniej o drugi lub trzeci pobródek czy pucołowate policzki, od których należy rozpocząć odchudzanie. Bo co zrobić, gdy kolejne próby odchudzania i cudowne diety kończą się klęską, a waga zamiast spadać ciągle wzrasta? Może warto wtedy sprawdzić, co jest przyczyną takiego stanu. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że za problemy z kilogramami odpowiada nasza psychika.
Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w Polsce. Co roku umiera z ich powodu ponad 170 tys. osób, przy czym 20 tys. spośród nich to zgony związane z wystąpieniem zawałów. W ramach akcji edukacyjnej „Nie Zawal! Wybierz życie” rusza cykl prelekcji na Uniwersytetach Trzeciego Wieku, które mają na celu uświadomienie ich słuchaczom, jak istotna jest profilaktyka wtórna po zawale.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia fizycznej szkodliwości palenia, wynika z nowego badania przedstawionego na Światowym Kongresie Kardiologii.
Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.
Nowotwór to choroba całych rodzin, nie tylko w odniesieniu do tego, że genetyczne uwarunkowania mają wpływ na ryzyko rozwoju raka, ale w tym sensie, że oddziałuje na zdrowie członków rodziny pacjenta.
Szwedzkie badania pokazują, że zagrożenie potencjalnych ofiar udaru nagłą blokadą lub pęknięciem naczynia krwionośnego wzrasta do 60%, kiedy rodzeństwo tych osób również doznało udaru. Ryzyko udaru w przypadku pacjentów w wieku 55 lat i młodszych jest dwa razy wyższe, jeżeli ich rodzeństwo miało udar w wieku 55 lat lub wcześniej. Odkrycia dokonane w toku badań zostały opublikowane w czasopiśmie Circulation: Cardiovascular Genetics.
Wysypki, rumień, zmiany łuszczycowe i wiele innych problemów ze skórą mogą sygnalizować nietolerancje pokarmowe. Często mylone z alergią, nie tylko wpływają na wygląd i zdrowie naszej cery, ale obniżają kondycję organizmu i psują samopoczucie. Jak je wytropić i dlaczego warto? Odpowiada dietetyk Centrum WellDerm.