Liczba wyników: 4023
Wśród ponad 5 tysięcy kobiet po menopauzie, które mieszkały w obrębie 100 metrów od ruchliwej drogi, 22 procent miało wyższe ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego w porównaniu do pań mieszkających co najmniej 800 metrów dalej.
Rozpoczął się sezon na dynie i warto wykorzystać przepisy na dania z tym smacznym i zdrowym warzywem. Choć okazuje się, że dynia może mieć i inne zastosowania.
Kobiety, które w średnim wieku często są niespokojne, humorzaste, zagniewane, mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym życiu.
Osłabienie węchu to nie tylko niedogodność. Z badań wynika, że taki objaw może oznaczać wyższe ryzyko śmierci w ciągu najbliższych pięciu lat.
Regularnie ćwiczysz, starasz się nie przesadzać ze słodyczami, ograniczasz pieczywo, a wciąż nie chudniesz. Dlaczego tak się dzieje? Jeśli nie będziesz przestrzegała trzech podstawowych zasad żywieniowych, Twoja dieta może pójść na marne.
Teoretycznie wszyscy wiedzą o tym, że aktywny tryb życia, unikanie stresu i dobrze zbilansowana dieta to doskonały przepis na zdrowie. W praktyce jednak nie wygląda to tak optymistycznie. Nowotwory, choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca, osteoporoza – to tylko część chorób dietozależnych, czyli takich, których przyczyną są niezdrowe nawyki żywieniowe.
Anoreksja jest powszechnie kojarzona z problemami młodych kobiet, bo one wydają się być najbardziej narażone na wizerunkową presję ze strony otoczenia. Okazuje się jednak, że zaburzenia odżywiania coraz częściej dotyczą także dojrzałych, a nawet starszych pań.
Choroby układu serca odpowiadają za 30 proc. zgonów na świecie, mówią eksperci z okazji Światowego Dnia Chorób Serca.
Ze szwedzkich badań wynika, że wpływ genów na zwiększenie masy ciała zmienia się z wiekiem.
Kwestia właściwego odżywiania powinna być ważna dla wszystkich – zdrowych i chorych. Jednak w przypadku choroby onkologicznej, zagadnienie to staje się szczególnie istotne. Teoretycznie o żywieniu wiemy dużo, ale kiedy zaistnieje konieczność zastosowania tej wiedzy w praktyce pojawia się mnóstwo znaków zapytania. Czy nadwaga może mieć wpływ na nowotwór? Które produkty są wskazane podczas leczenia onkologicznego? Czy można wówczas stosować diety odchudzające? Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O tym, jaką dietę stosować podczas leczenia onkologicznego mówi dietetyk - Karolina Szymańska-Kopa.