Liczba wyników: 2810
Tegoroczna edycja badania Europe Health 2006 poruszała następujące kwestie: Ty i twoje zdrowie, autorytety i źródła informacji zdrowotnych, lekarstwa i środki lecznicze, choroby i dolegliwości oraz wizerunek firm farmaceutycznych.
Liczba pięćdziesięciolatków rośnie bardzo szybko. W 1996 roku co 8,4 sekundy jakiś Amerykanin kończył 50 lat. W 2001 roku miało to miejsce już co 6,8 sekundy. Ukończenie 50 lat może być traumatycznym przeżyciem. Aktor komediowy Bill Cosby powiedział kiedyś, że "pięćdziesiątka to dobra liczba dla stanów wchodzących w skład USA lub określająca limit prędkości, ale nie jestem przygotowany na to, żeby zaakceptować ją jako określającą mój wiek. 50 lat to wiek dobry dla mojego ojca." Cosby osiągnął wspomniany wiek w 1987 roku i wbrew jego kasandrycznym oczekiwaniom nie stało się nic złego, wręcz przeciwnie, pozostając aktywnym zawodowo, osiąga nadal wiele sukcesów.
W środę, 18 października br. rząd przyjął projekt nowelizacji prawa farmaceutycznego. Oczekiwana od przeszło roku nowelizacja nabrała wreszcie kształtu. Wprowadza ona wiele zmian przybliżając nasze prawo do wymagań unijnych – lecz budzi także bardzo duże wątpliwości i dyskusje odnośnie poszczególnych swoich zapisów.
Miód pszczeli to jeden z najcenniejszych znanych ludzkości produktów spożywczych. Słynie nie tylko z doskonałych właściwości odżywczych, ale także ze swoich unikalnych właściwości leczniczych.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Miód to naturalny produkt spożywczy, jest słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy. Od tysięcy lat wykorzystuje się go w lecznictwie, informacje o jego zdrowotnych właściwościach znaleźć można już w notkach sumeryjskich. Ojciec medycyny, Hipokrates używał miodu do przygotowania maści i słodzenia ziołowych napojów.
Kiedy objawami są dreszcze, łamanie w kościach, ból głowy czy silny katar, trudno jest stwierdzić, co tak naprawdę dolega - "zwykłe" przeziębienie czy grypa. Nie należy więc bagatelizować objawów tak często towarzyszących nam w okresie jesienno-zimowym. Nie wystarczy wtedy kupić kilka opakowań reklamowanych leków "usuwających wszystkie objawy grypy i przeziębienia" - koniecznie trzeba udać się do lekarza. Nieleczona grypa może nawet zabić.
W naszym kraju spożycie mleka i jego przetworów drastycznie spada, w konsekwencji zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych notuje się spore niedobory wapnia, które mogą doprowadzić do, m. in. osteoporozy.
Osteoporoza jest podstępną chorobą, bo na ogół przez wiele lat rozwija się bezobjawowo. Zmaga się z nią wielu ludzi na całym świecie, najbardziej jednak narażone są nań osoby powyżej 50 roku życia. Światowa Organizacja zdrowia podaje, że do grupy osteoporozy można zaliczyć aż 30 procent kobiet po okresie menopauzy. Skutki choroby są bardzo poważne, osteoporoza powoduje osłabienie kości do tego stopnia, że stają się kruche, podatne na łamanie- szczególnie zagrożone są tu biodra, kręgosłup, nadgarstki. Rocznie jedna osoba na pięć umiera z powodu złamania biodra. Bardzo ważne jest więc działanie zapobiegające rozwojowi choroby, nie jesteśmy bezradni wobec tego schorzenia, można sprawić, by ryzyko jej wystąpienia było minimalne.
Reumatyzm to potoczne określenie dolegliwości objawiających się bólem mięśni i stawów. Choroby reumatyczne podzielić możemy na zapalne oraz niezapalne. Do pierwszej grupy należą min: reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń rumieniowaty. Wśród niezapalnych najczęściej spotykana jest choroba zwyrodnieniowa stawów.