Liczba wyników: 3270
Zawarte w soi fitoestrogeny mogą pomóc kobietom po menopauzie spokojnie przespać noc.
Starsze osoby z nadciśnieniem, które wypijają jedną lub dwie filiżanki kawy dziennie, mają bardziej elastyczne naczynia krwionośne, niż ludzie, którzy nie raczą się tym trunkiem w ogóle lub pijają go w większych ilościach, wynika z greckich badań.
Owoce morza, trufle, wino i herbata to produkty, które Polakom najczęściej kojarzą się z dobrym smakiem. Cenimy również szampana oraz dalekowschodni specjał – sushi.
Szacuje się, że 1 na 25 dorosłych przeżywa przynajmniej tyle samo dni z bólami głowy, co bez nich. Wielu „weteranów" chronicznych bólów głowy dość dobrze wie, co stanowi wyzwalacz dolegliwości i wprowadza odpowiednie środki ostrożności. Jedni nie jedzą określonych produktów żywnościowych, inni starają się zmniejszyć napięcie i stres, jeszcze inni starają się unikać pewnych drażniących zapachów. Uczeni sprawdzili, jak proste modyfikacje mają wpływ na lepsze samopoczucie.
„Za naszych czasów tego nie było", albo „kiedyś to było nie do pomyślenia" to chyba najpopularniejsze frazy powtarzane przez przedstawicieli każdego starzejącego się pokolenia. Dojrzali najwyraźniej lubią ponarzekać na osoby młodsze, tak przynajmniej wynika z badań.
Polacy zarabiają coraz więcej, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, przeciętne wynagrodzenie pracownika w lipcu 2010 roku wynosiło 3 tys. 433 zł brutto. Czy w parze z podwyższeniem płac, idzie wzrost odpowiedzialności w sferze finansów?
Nowe badania wykazały, że codzienne przyjmowanie małych dawek aspiryny może zmniejszyć ryzyko raka prostaty o prawie 30 procent.
Pamiętasz pogawędki z kolegą/koleżanką z ławki w czasie, gdy powinniście nad czymś popracować? Otóż wydaje się, że wraz z upływem czasu dwie połowy naszego mózgu „zachowują się" podobnie. Porównywalne są również skutki tego w zakresie skuteczności...
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Badania przeprowadzone przez amerykański Narodowy Instytut Starzenia się pokazują, że ludzie, którzy są nachalni i agresywnie współzawodniczą, mogą mieć zwiększone ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.