Liczba wyników: 5548
Robienie zakupów spożywczych, gotowanie i mycie naczyń to statystycznie najczęściej wykonywane przez Polaków obowiązki domowe. Badania wykazały także, że na szczycie rankingu najbardziej uporczywych prac w domu znajduje się prasowanie, które wyprzedza sprzątanie łazienki i mycie naczyń. W tej kwestii kobiety i mężczyźni są zgodni.
Panie częściej zmagają się z depresją i niepokojem, a to m. in. dlatego, że mniej zarabiają, mówią badacze.
Warto dodawać jaja do sałatek. I nie, nie chodzi jedynie o walory smakowe czy estetyczne, ale o fakt, że dzięki takiemu dodatkowi można przyswoić więcej składników odżywczych z sałatki.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Warzywa krzyżowe, czyli na przykład kapusta i brokuły, stanowią potężną pomoc w walce z rakiem. Dzięki zawartości sulforafanu chronią przed różnymi formami nowotworu.
Brzmi to paradokslanie, ale produkty określane jako „zdrowa żywność" mogą sprzyjać nadwadze.
Wysokie dawki witaminy D mogą pomóc w regulacji nadaktywnej odpowiedzi immunologicznej u ludzi ze stwardnieniem rozsianym (multiple sclerosis, MS).
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.
Wspomniane w tytule choroby mogą być powiązane. Pacjenci z astmą częściej chorują na półpaśca.
Diabetycy wiedzą, że podwyższony poziom cukru we krwi może prowadzić do uszkodzenia nerek. Okazuje się jednak, że ma to miejsce znacznie szybciej niż się powszechnie sądzi.