Liczba wyników: 4041
Na raka trzustki zmarło wiele sławnych osób, które mogły pozwolić sobie na najlepsze terapie. Choroba jest bardzo groźna i wielu pacjentów umiera w najbliższych latach po postawieniu diagnozy.
Olej kokosowy zyskuje na popularności. Jest coraz łatwiej dostępny i wielu uważa, że warto o nim pamiętać robiąc zakupy, bo okazuje się, że jego zdrowotne korzyści są trudne do przecenienia.
Za co kochamy naczynia żaroodporne? Są na tyle estetyczne i ładne, że prosto z piekarnika możemy postawić je na stole, a przy tym na tyle wytrzymałe, że służą nam przez długie lata nie tracąc wcale na swoich właściwościach.
Teoretycznie wszyscy wiedzą o tym, że aktywny tryb życia, unikanie stresu i dobrze zbilansowana dieta to doskonały przepis na zdrowie. W praktyce jednak nie wygląda to tak optymistycznie. Nowotwory, choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca, osteoporoza – to tylko część chorób dietozależnych, czyli takich, których przyczyną są niezdrowe nawyki żywieniowe.
Anoreksja jest powszechnie kojarzona z problemami młodych kobiet, bo one wydają się być najbardziej narażone na wizerunkową presję ze strony otoczenia. Okazuje się jednak, że zaburzenia odżywiania coraz częściej dotyczą także dojrzałych, a nawet starszych pań.
Dla wielu to pierwszy napój każdego poranka, bez którego trudno dobrze zacząć dzień - chodzi oczywiście o kawę, która stała się jednym z najpopularniejszych elementów śniadania na całym świecie. Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy.
Kwestia właściwego odżywiania powinna być ważna dla wszystkich – zdrowych i chorych. Jednak w przypadku choroby onkologicznej, zagadnienie to staje się szczególnie istotne. Teoretycznie o żywieniu wiemy dużo, ale kiedy zaistnieje konieczność zastosowania tej wiedzy w praktyce pojawia się mnóstwo znaków zapytania. Czy nadwaga może mieć wpływ na nowotwór? Które produkty są wskazane podczas leczenia onkologicznego? Czy można wówczas stosować diety odchudzające? Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O tym, jaką dietę stosować podczas leczenia onkologicznego mówi dietetyk - Karolina Szymańska-Kopa.
Późno wykrywane nowotwory ginekologiczne, takie jak rak jajnika, szyjki czy trzonu macicy, każdego roku powodują śmierć ok. 6 tysięcy Polek. Śmiertelność związana z rakiem szyjki macicy w Polsce jest aż o 70 proc. wyższa niż przeciętna dla krajów Unii Europejskiej. Wysoka umieralność podsyca strach przed rozpoznaniem raka. Obawa przed diagnozą, skryty przebieg choroby i brak wiedzy o dostępnym leczeniu zbierają ogromne żniwo – alarmują eksperci.
Hipercholesterolemia rodzinna to jedna z najczęstszych chorób dziedzicznych spowodowanych przez mutacje pojedynczych genów. Dotyka całe rodziny i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Szacuje się, że w Polsce choruje jedna na dwieście do jednej na pięćset osób, czyli od około 80 do ponad 160 tysięcy osób. Na świecie choroba dotyka 14 do 34 milionów ludzi. Nieleczona hipercholesterolemia rodzinna prowadzi do przedwczesnej miażdżycy i może skrócić życie o 20-30 lat.
Ludzie w średnim wieku, którzy cierpią na migrenę, są bardziej narażeni na rozwój choroby Parkinsona.