Liczba wyników: 11969
Osoby, które mają za sobą udar, są około dwa razy bardziej narażone na rozwój demencji.
Jakość snu ma silniejszy wpływ na jakość życia niż długość odpoczynku, mówią uczeni z Uniwersytetu Karola w Pradze.
Dieta zwana postem przerywanym, w ramach której je się wcześnie rano, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Nadciśnienie w wieku trzydziestu kilku lat wiąże się z osłabieniem zdrowia mózgu w wieku około 75 lat, szczególnie u mężczyzn.
Kobiety, u których menopauza rozpoczęła się przed 45 rokiem życia, są bardziej narażone na niewydolność serca, jednak ryzyko to jest też nasilone w przypadku pań, które weszły w okres menopauzy po 55-tych urodzinach, ale zmagają się z otyłością.
Picie soku żurawinowego od dawna uważane jest za ochronę przed infekcją dróg moczowych. Nowe medyczne dane pokazują, że jedzenie produktów z żurawiną rzeczywiście jest skutecznym sposobem zapobiegania takim zakażeniom.
Ćwiczenia dają wiele korzyści - wzmacniają mięśnie i kości, zapobiegają chorobom i wydłużają życie. Wiadomo też, że zmieniają skład i aktywność drobnoustrojów w naszych jelitach, czyli mikrobiomu.
Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca i bólów głowy, zmęczenia oraz nudności. Picie alkoholu ma również związek z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, marskością wątroby i zaburzeniami odporności. Jednym ze sposobów uniknięcia tych konsekwencji jest oczywiście ograniczenie picia napojów wyskokowych, jednak uczeni z Chin znaleźli sposób łagodzenia kaca i innych niepożądanych skutków - genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
Azotany dostarczane do organizmu w ciągu dorosłego życia poprzez picie wody z kranu i wody butelkowanej mogą być czynnikiem ryzyka raka prostaty, szczególnie w przypadku agresywnych nowotworów i u młodszych mężczyzn.
W wielu krajach popularnym składnikiem kulinarnym są produkty fermentowane. To nie przypadek, że są powszechne: sfermentowana żywność to coś więcej niż tylko metoda konserwacji.