Liczba wyników: 12574
Pewne cechy osobowości mają związek z satysfakcją z życia i pomimo zmian w rolach społecznych i nasileniu obowiązków w ciągu dorosłego życia, relacja ta jest stabilna, niezależnie od wieku.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Starsze osoby z depresją rzeczywiście starzeją się szybciej niż ich rówieśnicy, mówią eksperci z Uniwersytetu Connecticut (UConn).
Kiepski sen może nasilać ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci mówią badacze.
Doświadczanie trzech lub więcej wstrząsów mózgu wiąże się z pogorszeniem funkcji mózgu w późniejszym życiu.
Sposób, w jaki oddychamy, może wpływać na to, na ile nasze wspomnienia są konsolidowane (wzmacniane i stabilizowane).
Osoby dotknięte otyłością lub nadwagą są bardziej narażone na wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie, czyli czynniki zwiększające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; a także insulinooporność, tj. prekursor cukrzycy typu 2.
Dalsze ocieplenie klimatu może wywołać wzrost liczby i rozprzestrzeniania się potencjalnie śmiertelnych infekcji wywołanych przez bakterie występujące wzdłuż części wybrzeża Stanów Zjednoczonych.
Probiotyk pochodzący z chińskich marynat może zapobiegać próchnicy, mówią uczeni z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev i Uniwersytetu Chengdu w Chinach.
Wiek biologiczny określono poprzez pomiar metylacji DNA, modyfikacji, która jest częścią normalnego procesu starzenia. Badanie wykazało, że gdy wiek biologiczny kobiety był o 5 lat starszy niż jej wiek chronologiczny miała 15-procentowe zwiększenie ryzyka zachorowania na raka piersi.