Liczba wyników: 12376
Otyłość jest drugą najczęstszą przyczyną przedwczesnych śmierci w Ameryce Północnej i Europie. Oceniono związek między trudnościami związanymi z dostępem do żywności i otyłością. Wykorzystując dane największych amerykańskich agencji rządowych, sprawdzono relacje pomiędzy między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i życiem na pustyni żywnościowej (na obszarze o ograniczonym dostępie do niedrogiego i pożywnego jedzenia) a otyłością.
Jednym z powodów, dla których trudno jest podać doustnie duże leki białkowe, jest ten, że nie mogą one przejść przez barierę śluzową wyściełającą przewód pokarmowy. Z tego powodu insulina i większość innych „leków biologicznych" - składających się z białek lub kwasów nukleinowych - musi być wstrzykiwana lub podawane w szpitalu.
Substancja znajdująca się w olejkach eterycznych wspomaga proces gojenia skóry myszy, gdy stosuje się ją miejscowo na ranę.
Zaburzenia rytmu dobowego, czyli sposobu w jakie nasze organizmy funkcjonują w odpowiedzi na 24-godzinny cykl światła i jego braku, są powiązane z wieloma różnymi chorobami, w tym z nowotworem. Nowe odkrycia pomagają odpowiedzieć na pytanie, co może kryć się za tą korelacją.
Zaburzenie funkcji poznawczych w wyniku ciężkiego COVID-19 jest podobne do tego, które rozwija się między 50 a 70 rokiem życia i może być równoznaczne z utratą nawet 10 punktów IQ, mówią uczeni z University of Cambridge i Imperial College London.
Osoby z nadciśnieniem doświadczają szybszego osłabienia zdolności myślenia, podejmowania decyzji i zapamiętywania informacji niż ludzie z ciśnieniem krwi w normie.
Osoby, które odczuwają silne poczucie odpowiedzialności, są bardziej podatne na rozwój zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych (Obsessive Compulsive Disorder, OCD) lub zespół lęku uogólnionego (Generalized Anxiety Disorder, GAD).
W tym roku Medycznego Nobla otrzymał szwedzki uczony Svante Pääbo za odkrycia dotyczące genomów wymarłych hominidów i ewolucji człowieka.
Wczesne przerwanie leczenia statynami może istotnie osłabić ochronę przed chorobami serca w ciągu całego życia, ponieważ wiele korzyści widocznych jest w późniejszym wieku.
Kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki niewłaściwej diety dzięki zmniejszeniu gromadzenia lipidów w komórkach tłuszczowych i ograniczeniu przyrostu masy ciała oraz produkcji triglicerydów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami