Liczba wyników: 2780
Cholesterol, a raczej jego podwyższony poziom, to obecnie bodaj jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych. Wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa kończyn dolnych. Dlatego w przypadku przekroczenia dopuszczalnego poziomu tego związku niezbędna staje się odpowiednia dieta, zapewniająca równowagę wszystkich czynników naszego organizmu.
Serce to pompa doskonała. Tłoczy krew do całego organizmu, dostarczając tkankom składniki odżywcze i tlen. Może bić bez przerwy przez sto lat. Pod warunkiem, że będzie właściwie "karmione".
Tegoroczna edycja badania Europe Health 2006 poruszała następujące kwestie: Ty i twoje zdrowie, autorytety i źródła informacji zdrowotnych, lekarstwa i środki lecznicze, choroby i dolegliwości oraz wizerunek firm farmaceutycznych.
Liczba pięćdziesięciolatków rośnie bardzo szybko. W 1996 roku co 8,4 sekundy jakiś Amerykanin kończył 50 lat. W 2001 roku miało to miejsce już co 6,8 sekundy. Ukończenie 50 lat może być traumatycznym przeżyciem. Aktor komediowy Bill Cosby powiedział kiedyś, że "pięćdziesiątka to dobra liczba dla stanów wchodzących w skład USA lub określająca limit prędkości, ale nie jestem przygotowany na to, żeby zaakceptować ją jako określającą mój wiek. 50 lat to wiek dobry dla mojego ojca." Cosby osiągnął wspomniany wiek w 1987 roku i wbrew jego kasandrycznym oczekiwaniom nie stało się nic złego, wręcz przeciwnie, pozostając aktywnym zawodowo, osiąga nadal wiele sukcesów.
W środę, 18 października br. rząd przyjął projekt nowelizacji prawa farmaceutycznego. Oczekiwana od przeszło roku nowelizacja nabrała wreszcie kształtu. Wprowadza ona wiele zmian przybliżając nasze prawo do wymagań unijnych – lecz budzi także bardzo duże wątpliwości i dyskusje odnośnie poszczególnych swoich zapisów.
Miód pszczeli to jeden z najcenniejszych znanych ludzkości produktów spożywczych. Słynie nie tylko z doskonałych właściwości odżywczych, ale także ze swoich unikalnych właściwości leczniczych.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Miód to naturalny produkt spożywczy, jest słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy. Od tysięcy lat wykorzystuje się go w lecznictwie, informacje o jego zdrowotnych właściwościach znaleźć można już w notkach sumeryjskich. Ojciec medycyny, Hipokrates używał miodu do przygotowania maści i słodzenia ziołowych napojów.
Kiedy objawami są dreszcze, łamanie w kościach, ból głowy czy silny katar, trudno jest stwierdzić, co tak naprawdę dolega - "zwykłe" przeziębienie czy grypa. Nie należy więc bagatelizować objawów tak często towarzyszących nam w okresie jesienno-zimowym. Nie wystarczy wtedy kupić kilka opakowań reklamowanych leków "usuwających wszystkie objawy grypy i przeziębienia" - koniecznie trzeba udać się do lekarza. Nieleczona grypa może nawet zabić.
W naszym kraju spożycie mleka i jego przetworów drastycznie spada, w konsekwencji zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych notuje się spore niedobory wapnia, które mogą doprowadzić do, m. in. osteoporozy.