Liczba wyników: 4501
Warto używać oliwy z oliwek - zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi aż o 68 procent.
Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.
Możesz o siebie dbać - regularnie ćwiczyć, zdrowo jeść, dobrze się wysypiać - ale jeśli przez długie godziny pozostajesz w pozycji siedzącej, i tak grozi ci cukrzyca.
W ciagu ostatnich dwóch dekad zmniejszyła się częstość rozwoju demencji (w pewnym wieku), a wpływ na to miał określony styl życia i lepsza edukacja.
Urazy głowy mogą mieć bardzo poważne konsekwencje i nie chodzi jedynie o ich bezpośrednie następstwa - mogą zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona.
Dynamiczny rozwój kardiologii, a także wyniki obserwacji klinicznych prowadzonych w ostatnich dekadach obaliły mylne przekonanie, że choroby układu krążenia są domeną mężczyzn. Jak pokazują badania, niemal co trzecia Polka ma nadciśnienie tętnicze. Niestety, ponieważ schorzenia sercowo-naczyniowe u kobiet często przybierają nietypową formę, bywa że ich diagnostyka i leczenie podejmowane są zbyt późno. Czy wobec tego kobiety mają mniejsze szanse na zdrowe serca?
Jeśli osoba w średnim wieku przez parę lat traci na wadze z niewiadomego powodu, jest znacznie bardziej narażona na zaburzenia poznawcze, które z czasem przechodzą w demencję.
Niektóre badania wskazują, że wgetarianizm może być dobry dla dłuższego zachowania zdrowia. Szczególnie czerwone i przetworzone mięso - jeśli jest jedzone w znacznych ilościach - jest uważane za mogące sprzyjać rozwojowi wielu chorób. Okazuje się jednak, że jarosze nie mogą liczyć na specjalne względy upływającego czasu.
4 lutego rusza kampania „To nie musi być wiek, to może być chłoniak”, która poświęcona jest edukacji w zakresie występowania i rozpoznawania chłoniaków. Celem jest zwrócenie uwagi na fakt, że dolegliwości, które traktowane są jako typowe dla osób starszych nie zawsze są związane ze starością i mogą być wywołane przez chorobę nowotworową, która może rozwijać się podstępnie, a wczesne symptomy nie są charakterystyczne.
Dziś każdy Polak zje średnio dwa i pół pączka. Tradycja witania ostatniego tygodnia karnawału kalorycznymi wypiekami nadal wygrywa ze zdrowym trybem życia. Ale czy jednorazowe obżarstwo naprawdę może nam zaszkodzić?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami