Liczba wyników: 3356
Pomidory mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Kluczowym czynnikiem zapobiegającym udarom wydaje się być silny antyoksydant likopen - substancja, która nadaje pomidorom charakterystyczny czerwony kolor, informują fińscy uczeni.
Ryzyko śmierci w wyniku zawału serca jest większe u osób cierpiących na schizofrenię niż u ogółu społeczeństwa, wynika z badań.
Picie mleka jest związane m. in. ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy, zespołu metabolicznego i raka jelita grubego.
Firma Boehringer Ingelheim ogłosiła złożenie do Europejskiej Agencji ds. Leków (EMA) wniosku o pozwolenie na dopuszczenie do obrotu afatynibu, pierwszego nieodwracalnego blokera receptorów z rodziny ErbB, do leczenia chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca z obecnością mutacji w genie EGFR (ErbB1). Afatynib wykazywał niespotykaną dotychczas skuteczność w porównaniu z chemioterapią w badaniu rejestracyjnym III fazy LUX-Lung 3, którego wyniki stanowią główną podstawę wniosku rejestracyjnego.
Chcesz schudnąć? Musisz się trzymać kilku prostych zasad dietetycznych. Określone, nieskomplikowane reguły sprawią, że łatwiej będzie odzyskać/zachować ładną sylwetkę i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Choroby układu krążenia od ponad 50 lat stanowią główną przyczynę umieralności mieszkańców Polski. W roku 2009 ok. 45% zgonów spowodowanych było chorobami układu krążenia - z powodu chorób serca i naczyń zmarło prawie 178 tys. Polaków. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Serca.
Stan zapalny jest normalnym elementem funkcjonowania układu odpornościowego: to odpowiedź organizmu na infekcje lub urazy. Ale nieuzasadnione zapalenie może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Wirusy grypy ulegają modyfikacjom i dlatego co roku naszym organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Nie jesteśmy jednak bezradni, można przedsięwziąć określone kroki, by ochronić się przed grypą.
Czasem słońce, czasem deszcz – tym razem nie chodzi o tytuł filmu, ale o jesienną pogodę. Coraz częściej tak właśnie wygląda aura za oknem. Jeśli do tego dodamy duże wahania temperatury w ciągu dnia, możemy uznać sezon na przeziębienia za rozpoczęty. Jak zadbać o siebie, by uniknąć kataru i innych równie nieprzyjemnych dolegliwości?
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.