Liczba wyników: 3337
Kanony piękna ulegają zmianom, ale chęć bycia atrakcyjnym jest stała. Wygląd ma wpływ na pracę, zarobki, życie społeczne, etc. więc niemal każdy stara się, nie zawsze świadomie, już własnym wizerunkiem zyskać przychylność otoczenia. Dlaczego jednak ładny wizerunek oznacza zwykle młody wygląd?
Hemoroidy to problem zdrowotny, który dotyka co czwartą osobę po trzydziestce i co drugą po pięćdziesiątce. Schorzenie należy do grupy chorób, których się wstydzimy, stąd też wciąż do specjalistów trafia mniej niż połowa cierpiących! Wiele chorób ma podobny przebieg, dlatego nie zwlekajmy z wizytą u lekarza.
Tabliczki z płatków zbożowych nierzadko lansowane jako zdrowa, dietetyczna przekąska, mogą być wręcz szkodliwym elementem naszego menu, ponieważ zawierają duże ilości cukru i tłuszczów.
106-letni Japończyk stał się najstarszą osobą, która przebyła świat korzystając z transportu publicznego.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Co roku z ich powodu umiera ponad 170 tys. Osób, z czego 20 tys. to zgony związane z wystąpieniem zawałów. Statystyki są alarmujące - w ciągu roku po przebytym incydencie umiera co 6 pacjent. Inicjatorzy programu miejskiego „Miasta w Formie” zdecydowali się na organizację cyklu bezpłatnych, otwartych spotkań i wykładów edukacyjno-informacyjnych skierowanych do takich pacjentów.
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Żyjemy w czasach, w których idealnym wzorem jest bycie szczupłym, często utożsamiane z byciem atrakcyjnym. Jednak podejmowanie prób osiągnięcia idealnej sylwetki może wymknąć się spod kontroli, a w pewnych przypadkach doprowadzić do pojawienia się zaburzeń odżywiania. Testowanie różnych diet na własnym organizmie to niejednokrotnie igranie nie tylko z własnym zdrowiem, ale w niektórych sytuacjach również z własnym życiem.