Liczba wyników: 6604
Uczeni potwierdzają słowa z Nowego Testamentu: „większa jest radość w dawaniu niż w braniu" (Dz 20, 35). Hojność pozwala prowadzić szcześliwsze życie niż egoizm, mówią badacze z Uniwersytetu w Zurichu.
Łatwiej jest przyswoić nowe informacje, jeśli można się zdrzemnąć po ich przeczytaniu czy usłyszeniu. Chociaż drzemki są bardzo przydatne zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego, nie warto z nimi przesadzać.
Sezon urlopowy to czas kiedy szczególnie folgujemy sobie z jedzeniem oraz wypijamy duże ilości zimnych, słodzonych napojów. Rzecz tyczy się nie tylko napojów gazowanych czy drinków, ale również z pozoru ich zdrowszych zamienników. Dentyści doradzają, na co lepiej uważać, aby z wakacji nie wrócić z próchnicą.
Czy zdarzyły ci się sytuacje, w których twoje okulary były większym kłopotem niż pomocą? Czy musiałeś je zdjąć na jakiś czas ze względu na uciskanie nosa lub skroni, ból oczu czy nawet zniekształcenia obrazu? A może cierpisz na chroniczne bóle głowy i nie potrafisz znaleźć ich przyczyny?
Polacy coraz częściej podróżują samolotem i to w coraz dalsze zakątki świata. Mamy do wyboru więcej ciekawych połączeń, tanich linii lotniczych, interesujących ofert oraz kuszących promocji. Mimo to podróż tym podniebnym środkiem lokomocji wciąż wzbudza w nas wiele emocji, które mogą być przyczyną niezręcznych sytuacji. Jakie zasady savoir vivre obowiązują na lotnisku i co zrobić, by nie popełnić krępującego faux pas?
Zawartość szklanki wylądowała na smartfonie, GPS nie zniósł ulewy, a latarka zanurkowała w strumieniu. Wakacje sprzyjają takim wypadkom. Podpowiadamy, jak ratować zalaną elektronikę.
„Jeśli chcesz być szczęśliwy, bądź!", powiedział Lew Tołstoj i miał rację o tyle, że często sami stoimy na przeszkodzie własnego dobrostanu. Oczywiście nie oznacza to, że w całej rozciągłości należy aprobować przekonania typu: „faber est quisque suae fortunae" (łac. „każdy jest kowalem swego losu") - nasza sytuacja i sposób jej postrzegania zależy przecież od splotu wielu czynników, takich jak: stan zdrowia, rodzaj wykonywanej pracy, stan rodzinny, wykształcenie, etc.
Lody i gofry z posypką i syropem, smażone ryby, karkówka z grilla, fast foody – to nasza dieta podczas urlopów. Efekt? Przeciętna polska rodzina przyjmuje podczas wakacji nadprogramowe 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu, czyli 70 tys. kcal lub 2,5 kg tkanki tłuszczowej – wynika z wyliczeń Fundacji BOŚ. Jak nie przywieźć z wakacji nadprogramowych kilogramów? Oto pięć podstawowych zasad.
Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten w mediach uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.
Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?