Liczba wyników: 3359
Wbrew powszechnej opinii, menopauza nie powoduje przyrostu masy ciała, mimo że przyczynia się do magazynowania tłuszczu wokół talii.
Nasza masa ciała uzależniona jest od ilości tkanki tłuszczowej, której nadmiar wiąże się z otyłością i stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Co zrobić, kiedy pomimo nieustannej walki z zbędnymi kilogramami fałdki tłuszczu nie znikają?
Kiedy nadchodzi jesień, kondycja naszego organizmu może nieco się osłabić. Są jednak sposoby, by wesprzeć nasz system odpornościowy, co pozwoli nam uniknąć przykrych dolegliwości związanych z ewentualnym przeziębieniem czy chorobą.
Nie jest tajemnicą, że panowie chcą dobrze wyglądać i czuć się atrakcyjnie. Około 60% Polaków uważa, że zaniedbany mężczyzna jest po prostu niemęski. Co jednak zrobić, gdy skóra jest sucha i podrażniona po goleniu, czasu na relaks brakuje, a schludny wygląd wydaje się niedoścignionym marzeniem? Czego facet może szukać w SPA i czy rzeczywiście warto się tam wybrać?
Naukowcy ze Szwecji odkryli, że neurotensyna - hormon sytości wydzielany w mózgu i jelitach człowieka, który krąży we krwi, może podwyższać ryzyko ataku serca, raka piersi i cukrzycy u kobiet.
Pierwsze oznaki starzenia najbardziej widoczne są na twarzy, szyi i dłoniach. W tych partiach skóra szybciej staje się wiotka, traci swoją sprężystość oraz elastyczność. Warto poznać sposoby, dzięki którym możemy opóźnić zmiany zdradzające nasz wiek.
Badanie na myszach pomogło naukowcom określić, jak mogą rozwijać się niedobory cynku u osób starszych - nawet gdy seniorzy dostarczają sobie zalecaną dawkę tego minerału w diecie.
Temperatury spadają, noce są coraz dłuższe i sezon kasztanowy w pełni. Niestety dla wielu jesień oznacza okres gorszego samopoczucia i zmagań z objawami depresji. Uważa się, że nawet jedna na kilkanaście osób doświadcza sezonowych zaburzeń afektywnych (seasonal affective disorder, SAD).
Nowe badanie obserwacyjne, których wyniki przedstawiono przez Academy of Nutrition and Dietetics na konferencji Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE) w Filadelfii, wiążą jedzenie winogron z dobrymi nawykami żywieniowymi.
Według WHO do 2020 roku depresja będzie drugą najczęstszą dolegliwością w wymiarze globalnym.