Liczba wyników: 10167
Radioterapia to jeden ze sposobów na walkę z nowotworami. Jednak możliwe, że w przyszłości będzie wykorzystywana także do stymulowania układu odpornościowego, a tym samym jeszcze skuteczniejszego leczenia raka. Na Politechnice Darmstadt odkryto, że promieniowanie rentgenowskie wyzwalają nasilenie sygnalizacji wapnia w komórkach układu odpornościowego.
Kobiety, które często odczuwają niepokój, zazdrość lub łatwo popadają w zły humor i przygnębienie w średnim wieku, mogą być bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera w późniejszym czasie.
Ponad połowa (52 proc.) światowej populacji co roku zmaga się z bólem głowy, a 14 proc. doświadcza migren.
Umiarkowane ilości wina mogą wiązać się z niższym ryzykiem rozwoju depresji.
Nie jest tajemnicą, że praca na niestandardowe zmiany silnie wpływa na styl życia i nawyki związane ze snem. Wiadomo też, że praca zmianowa negatywnie oddziałuje na zdrowie pracowników. Jak się okazuje, takie obowiązki zawodowe mogą również opóźnić początek naturalnej menopauzy, być może z powodu zaburzeń rytmu okołodobowego.
Chcesz zjeść jajka, jogurt, warzywa czy chipsy? Codziennie podejmujemy decyzje o tym, co znajdzie się w naszym jadłospisie, ale te wybory mogą nie być w pełni „nasze". Na Uniwersytecie w Pittsburghu przeprowadzono badania na myszach pokazujące, że drobnoustroje w jelitach wpływały na to, co gryzonie wybierały do jedzenia: wytwarzały substancje, które pobudzały apetyt na różne rodzaje żywności.
Ekstrakt ziołowy z żółtokwiatowej rośliny górskiej, pochodzącej z arktycznych obszarów Europy i Azji, zwiększył długość życia muszek owocowych, informują badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Niemal połowa pacjentów z chorobami serca cierpi na bezsenność, czytamy na stronie European Society of Cardiology.
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
Odpowiednia ilość witaminy D w organizmie jest niezbędna do utrzymania silnych mięśni.