Liczba wyników: 12904
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Opracowano nowy typ soczewki kontaktowej, pozwalający zapobiegać zespołowi suchego oka, wywołanemu często właśnie przez noszenie soczewek. Nowy produkt ma łagodzi ten stan, ułatwiając przepływ łez w odpowiedzi na odruch mrugania. Dzięki temu można złagodzić dyskomfort, zaburzenia wzroku i ryzyko stanów zapalnych, które dotyczy milionów użytkowników soczewek kontaktowych.
Złamanie kości to poważny problem zdrowotny - szczególnie w miarę starzenia się. Złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo szkodliwe i skutkować niepełnosprawnością, utratą niezależności i wyższym ryzykiem śmierci. Na Uniwersytecie Edith Cowan ustalono jednak, w jaki sposób można osłabić ryzyko złamań w późniejszym życiu.
Chodzenie przez co najmniej 40 minut kilka razy w tygodniu w średnim lub szybkim tempie przekłada się na niemal 25-procentowe osłabienie ryzyka niewydolności serca wśród kobiet po menopauzie. Taki ochronny efekt wydawał się być niezależny od masy ciała kobiety, czy innych aktywności.
Wysoko przetworzona niezdrowa żywność jest ulubionym jedzeniem dojrzałych i starszych Amerykanów.
Osoby, które doznały jakiegokolwiek urazu głowy podczas 30-letniego okresu badań, miały dwa razy wyższy wskaźnik śmiertelności w tym czasie niż ludzie, którzy nie doświadczyli żadnego urazu głowy. Śmiertelność wśród osób z umiarkowanymi lub ciężkimi urazami głowy była prawie trzykrotnie wyższa.
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.
Aby poprawić motywację do ćwiczeń, trzeba ograniczyć czas jedzenia posiłków.
Zaburzenia odżywiania są zwykle kojarzone z osobami młodymi. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że problemy te mogą wystąpić w dowolnym momencie życia, szczególnie u kobiet, także w wieku średnim. Odkryto, że niezadowolenie z ciała jest główną przyczyną zaburzeń odżywiania, szczególnie w okresie okołomenopauzalnym.