Liczba wyników: 4284
Grecy przeprowadzili badania, z których wynika, że picie herbaty rumiankowej zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych tarczycy.
Szybkie tempo życia, złe nawyki oraz mity o sokach przyczynami spadającego spożycia warzyw i owoców w Polsce. Nad przyczynami takiego stanu rzeczy zastanawiają się eksperci.
Chociaż na stwardnienie rozsiane wciąż nie ma leku, to wczesne rozpoznanie choroby pozwala w porę wprowadzić odpowiednią terapię opóźniającą postęp schorzenia. Jakie więc dolegliwości powinny nas szczególnie zaniepokoić?
W Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich odbyła się uroczystość podsumowująca pierwszą edycję projektu „Złota Księga Dobrych Praktyk na Rzecz Społecznego Uczestnictwa Osób Starszych”, którego organizatorem jest Komisja ds. Osób Starszych działająca przy RPO. Podczas spotkania prof. Irena Lipowicz wręczyła dyplomy przedstawicielom 24 organizacji i instytucji wyróżnionym wpisem do Złotej Księgi.
Utrata masy ciała jest związana z utratą gęstości kości u kobiet w średnim i starszym wieku, wynika z nowego badania USA.
Terapia ruchem w leczeniu schorzeń narządów ruchu jest nieodzownym elementem rehabilitacji. Dzięki kinezyterapii poprawiamy nie tylko ogólną kondycję fizyczną, ale przede wszystkim stopniowo niwelujemy ból karku, kręgosłupa, czy rwy kulszowej.
Chcesz powalczyć o zdrowszą wagę, ale ciągle coś ci w tym przeszkadza? Eksperci wskazują, jak radzić sobie z problemami przy odchudzaniu.
Nieuczciwa reklama, pomijanie istotnych informacji w ofercie i umowie, wygórowane opłaty przygotowawcze i windykacyjne, utrudnianie odstąpienia od umowy – to najczęstsze zagrożenia, na jakie narażeni są konsumenci pożyczający pieniądze od firm pożyczkowych.
Zamożni, luzacy, zadłużający się, odpowiedzialni, a także wolne ptaki – to pięć grup, na jakie – ze względu na stosunek do własnych finansów i zobowiązań – podzielić można polskie społeczeństwo. Z badania przeprowadzonego na zlecenie Krajowego Rejestru Długów przez TNS Polska rysuje się właśnie taka finansowa typologia Polaków.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami