Liczba wyników: 9156
Kiepski sen może nasilać ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci mówią badacze.
Sposób, w jaki oddychamy, może wpływać na to, na ile nasze wspomnienia są konsolidowane (wzmacniane i stabilizowane).
Osoby dotknięte otyłością lub nadwagą są bardziej narażone na wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie, czyli czynniki zwiększające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; a także insulinooporność, tj. prekursor cukrzycy typu 2.
Już dwie godziny przebywania w miejscu, w którym unoszą się spaliny z silników Diesla, powoduje zmniejszenie funkcjonalnej łączności mózgu.
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.
Osoby, które są dobrze nawodnione, dłużej pozostają zdrowsze, rzadziej zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie przyjmują dostatecznej ilości płynów.
Warto chodzić na mecze lokalnej drużyny piłkarskiej czy siatkówki, lub turniej snookera - uczestnictwo w wydarzeniach sportowych na żywo poprawia poziom dobrego samopoczucia i osłabia poczucie samotności.
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej wielu krajów Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów. Jak odkryto, tymochinon, składnik oleju z nasion czarnuszki siewnej, blokuje wzrost komórek raka trzustki, a także niszczy je.
Poczucie szczęścia po określonym wydarzeniu lub czynności zmniejsza się za każdym razem, gdy go doświadczamy - to zjawisko określane jako adaptacja hedoniczna. Jednak obdarowywanie innych może być wyjątkiem od tej reguły, mówią psycholodzy.
Kolejne testy pokazują związek między zaburzeniami snu i osłabieniem funkcji poznawczych. Choć relacja ta jest dość złożona.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe