Liczba wyników: 10609
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Twórcy animacji „W głowie nie mieści" antropomorfizują emocje kierujące bohaterką: Radość, Strach, Gniew, Odrazę i Smutek. Okazuje się, że podobna strategia w realnym życiu może osłabić przykre odczucia.
Osoby o rudych włosach (ale także zwierzęta z rudą sierścią) wykazują mają niższą wrażliwość na odczuwanie określonych rodzajów bólu, mówią pracownicy Massachusetts General Hospital (MGH).
Gdy ludzie doświadczają mniej stresu, rzadziej sięgają po niezdrowe jedzenie, takie jak fast food.
Choroba Alzheimera postępuje szybciej u kobiet niż u mężczyzn. Według badaczy z Uniwersytetu w Lund w Szwecji, wynika to z tego, że białka tau, odpowiadające za rozwój choroby, gromadzą się szybciej u kobiet właśnie.
Sproszkowane kakao podawane myszom karmionym produktami wysokotłuszczowymi pomogło osłabić choroby wątroby u tych gryzoni.
Oczekiwana długość życia zależy nie tylko od tradycyjnych czynników ryzyka związanych ze stylem życia, ale także od elementów związanych z jakością życia, takich jak silny stres.
Pandemia wytworzyła paradoks, w którym zdrowie psychiczne stało się zarówno motywacją, jak i przeszkodą dla aktywności fizycznej.
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Niektórzy ludzie chętnie udają się na popołudniową drzemkę. Jedni, aby nadrobić zaległości w śnie, inni, by zyskać większą uwagę na w nadchodzących godzinach.