Liczba wyników: 12904
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
Osoby z zespołem jelita drażliwego cechują się mniejszą różnorodność bakteryjną w jelitach niż osoby zdrowe.
Istnieją pewne biologiczne podstawy różnic między płciami w chorobach związanych z otyłością, dotyczą m. in. naczyń krwionośnych w tkance tłuszczowej.
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
Około jedna na sześć kobiet (17 proc.), u których zdiagnozowano raka piersi, udaje się do lekarza z objawami innymi niż guzek, który pozostaje najczęściej zgłaszanym symptomem tego nowotworu.
„Prosta siódemka" („Life's simple 7") to siedem czynników, które pomagają zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jakiś czas temu zostały one wskazane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Teraz dodano ósmy - dobry sen.
Problemy poznawcze u pacjentów z cukrzycą, spowodowane powtarzającymi się okresami niskiego poziomu cukru we krwi można zmniejszyć dzięki przeciwutleniaczom.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Szczepienia przeciwko grypie i zapaleniu płuc oznaczają mniej zgonów w szpitalach u pacjentów z niewydolnością serca.