Liczba wyników: 3336
Naukowcy ze Szwecji odkryli, że neurotensyna - hormon sytości wydzielany w mózgu i jelitach człowieka, który krąży we krwi, może podwyższać ryzyko ataku serca, raka piersi i cukrzycy u kobiet.
Pierwsze oznaki starzenia najbardziej widoczne są na twarzy, szyi i dłoniach. W tych partiach skóra szybciej staje się wiotka, traci swoją sprężystość oraz elastyczność. Warto poznać sposoby, dzięki którym możemy opóźnić zmiany zdradzające nasz wiek.
Badanie na myszach pomogło naukowcom określić, jak mogą rozwijać się niedobory cynku u osób starszych - nawet gdy seniorzy dostarczają sobie zalecaną dawkę tego minerału w diecie.
Temperatury spadają, noce są coraz dłuższe i sezon kasztanowy w pełni. Niestety dla wielu jesień oznacza okres gorszego samopoczucia i zmagań z objawami depresji. Uważa się, że nawet jedna na kilkanaście osób doświadcza sezonowych zaburzeń afektywnych (seasonal affective disorder, SAD).
Nowe badanie obserwacyjne, których wyniki przedstawiono przez Academy of Nutrition and Dietetics na konferencji Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE) w Filadelfii, wiążą jedzenie winogron z dobrymi nawykami żywieniowymi.
Według WHO do 2020 roku depresja będzie drugą najczęstszą dolegliwością w wymiarze globalnym.
Salma Hayek zazdrości Madonnie... figury. Piękna Meksykanka nie kryje podziwu dla 54-letniej koleżanki z branży.
Pomidory mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Kluczowym czynnikiem zapobiegającym udarom wydaje się być silny antyoksydant likopen - substancja, która nadaje pomidorom charakterystyczny czerwony kolor, informują fińscy uczeni.
Ryzyko śmierci w wyniku zawału serca jest większe u osób cierpiących na schizofrenię niż u ogółu społeczeństwa, wynika z badań.
Picie mleka jest związane m. in. ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy, zespołu metabolicznego i raka jelita grubego.