Liczba wyników: 521
Jedną z diet cieszących się ostatnio coraz większym uznaniem jest raw food, która polega na spożywaniu produktów surowych, nieogrzewanych powyżej 40 ˚C. Pierwsze wzmianki na jej temat znajdziemy w notatkach, pochodzących z końca XIX wieku, szwajcarskiego doktora medycyny Maximiliana Bircher-Bennera. Dzisiaj dieta raw ma coraz więcej swoich zwolenników, również w Polsce. Na czym dokładnie polega?
Jeśli producenci zmniejszą ilość cukru w napojach, może znacznie obniżyć częstość występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, wspólnego biesiadowania i rozmów przy suto zastawionym stole. Smak dań i słodkości dopełniają napoje. Także i one stanowią część przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, która wyznacza świąteczne menu. Polacy kontynuują wielowiekowy zwyczaj serwowania polskiej wódki, a co podają mieszkańcy innych krajów?
Duńscy uczeni zidentyfikowali obszar w mózgu, który jest odpowiedzialny za pozytywne lub negatywne nastawienie względem Bożego Narodzenia i innych świąt. Określone części aktywują się, gdy odczuwamy duchową ważność Świąt i chętnie kultywujemy związane z nimi tradycje.
Przedświąteczna gorączka to nie tylko stres i nerwy, to także ogromny wysiłek dla kręgosłupa. Dla wielu lawina bodźców może skończyć się też dokuczliwą migreną. Krzątanina, domowe porządki, kilogramy zakupów, a nawet… bigos – mogą przyprawić o ból głowy i spowodować problemy z kręgosłupem. Jeśli nie chcesz spędzić tego czasu na lekach przeciwbólowych, dowiedz się, czego unikać.
Prawie 3/4 Polaków zamierza obdarować bliskich prezentami. Jednak 70% badanych planuje oszczędzać na bożonarodzeniowych zakupach. Chociaż planujemy rodzinne i tradycyjne święta, to 1/3 Polaków zrezygnuje z zakupu choinki – wynika z najnowszego badania Payback Opinion Poll.
Fani pewnego serialu powiedzą, że najlepsze kasztany są w Paryżu na placu Pigalle. Miłośnicy kuchni powinni jednak wiedzieć, że żadne miejsce na świecie nie może równać się z przepiękną doliną Casentino, w której odbywa się festiwal Polenty i Kasztanów. Ten wyjątkowy symbol jesieni świetnie sprawdza się jako składnik wielu ciekawych potraw.
Historia jarmarków bożonarodzeniowych sięga końca XIII wieku, pierwsze imprezy tego typu miały miejsce w Niemczech. I to właśnie tam, w każdym mieście i miasteczku, można teraz podziwiać drewniane, świątecznie udekorowane budki, nad którymi unosi się zapach tradycyjnych przysmaków i grzanego wina. I na których można kupić oryginalne, tradycyjne wyroby, które idealnie sprawdzą się jako prezenty gwiazdkowe lub świąteczne dekoracje.
Dubrownik i Split to dwa najważniejsze miasta po chorwackiej stronie Adriatyku. Split uważany jest za kulturową stolicę Dalmacji, zaś Dubrownik, zwany „Perłą Adriatyku”, oczarowuje swoją architekturą i bogactwem historycznym. Średniowieczny charakter obu miast warto odkryć także zimą, wtedy również miasta te zachwycają turystów swoim pięknem i przedświąteczną aurą. Dlaczego warto spędzić zimę w Splicie i Dubrowniku oraz jak w szczególny sposób przywitać Nowy Rok?
Kuchnia śródziemnomorska to bogactwo różnorodnych produktów i przypraw, ale z powodzeniem można ją przygotowywać również na polskich stołach. Gdzie i jak szukać produktów, by w pełni móc rozkoszować się oryginalnymi smakami rodem z rejonu Śródziemnomorza?