Liczba wyników: 14326
Jak wynika z raportu „Mapa Polskiego Serca" opracowanego w ramach programu „Serce na nowo", 74 procent Polaków cierpi z powodu chorób układu krążenia. 27 września w całej Polsce obchodzony będzie Światowy Dzień Serca.
Liczba zgonów z powodu chorób układu krążenia stale rośnie. Polacy niechętnie poddają się restrykcjom żywieniowym, a odsetek osób deklarujących stałą aktywność fizyczną wciąż utrzymuje się na przerażająco niskim poziomie.
Każdy meloman chętnie potwierdzi, że arie operowe poruszają serce. Włoskie badania naukowe dowiodły, że to stwierdzenie nie bez racji. Uczeni odkryli, że muzyka ma wpływ na rytm pracy serca oraz ciśnienie krwi, może więc mieć właściwości terapeutyczne.
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Z najnowszego sondażu CBOS wynika, że niemal co trzeci Polak (29%) twierdzi, że spośród chorób wzbudzających największy lęk, najbardziej obawia się chorób psychicznych. 31% respondentów przyznaje, że czasem martwi się o swoje zdrowie psychiczne.
Kobiety, które piją kawę, rzadziej umierają z powodu chorób serca w porównaniu do pań nie lubiących raczyć się kawą, informują naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie (Universidad Autonoma de Madrid).
Około połowa Polek i Polaków nie poddaje się regularnie badaniom profilaktycznym, wynika z badania opinii przeprowadzonego w ramach programu „Teva – 360 stopni dla zdrowia”. Głównym powodem jest przekonanie respondentów o swojej dobrej kondycji zdrowotnej.
Problem chorób dziąseł dotyczy w różnym stopniu około 70% populacji. W najłagodniejszej formie tkanki dziąseł ulegają stanowi zapalnemu i może następować krwawienie. W kolejnym etapie dochodzi do zapalenia ozębnej i następuje nieodwracalne uszkodzenie kości i włókien utrzymujących zęby w odpowiednim miejscu. W ostatnim etapie zniszczeniu ulega aparat podtrzymujący zęby powodując ich obluzowanie.
Etykiety produktów spożywczych powinny zawierać informacje o zmodyfkowanych tłuszczach nienasyconych (trans) tak samo jak o cholesterolu oraz tłuszczach nasyconych. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowań na chorobę wieńcową serca - wynika z najnowszych badań.
Gerontolodzy obradujący na konferencji w Monachium wskazali, że zwalczanie chorób wieku starszego i spowalnianie starzenia się jest w dużym stopniu zależne od układu odpornościowego.