Liczba wyników: 1484
Brak ruchu oznacza wyższe ryzyko chorób serca u kobiet powyżej 30 roku życia niż palenie papierosów, otyłość i nadciśnienie, odkryli uczeni z University of Queensland.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Cieszmy się „przedsionkiem" lata, ale i przygotujmy na chłodniejsze pory roku. Potwierdzono związek między miesiącami zimowymi a nasileniem ryzyka niewydolności serca.
Picie soku żurawinowego od dawna uważane jest za ochronę przed infekcją dróg moczowych. Nowe medyczne dane pokazują, że jedzenie produktów z żurawiną rzeczywiście jest skutecznym sposobem zapobiegania takim zakażeniom.
Ćwiczenia dają wiele korzyści - wzmacniają mięśnie i kości, zapobiegają chorobom i wydłużają życie. Wiadomo też, że zmieniają skład i aktywność drobnoustrojów w naszych jelitach, czyli mikrobiomu.
Osoby z subkliniczną niedoczynnością tarczycy (czyli łagodną niedoczynnością tarczycy, którą można wykryć tylko za pomocą badania krwi) są dwukrotnie bardziej narażone na rozwój niewydolności serca w porównaniu z ludźmi o prawidłowej pracy tarczycy.
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Większa ilość magnezu w naszej codziennej diecie oznacza lepsze zdrowie mózgu wraz z wiekiem, mówią uczeni z Australian National University (ANU).
Duża ilość enterobakterii w mikroflorze jelitowej ma związek z długością życia.
W nocy z 24 na 25 marca o godzinie 2.00 przestawiamy wskazówki zegarów na godzinę 3.00. Czas zimowy zmienia się na letni. Zmiana ta ma wpływ na komunikację, transport, pracę w trybie zmianowym ale też na nasze samopoczucie - zarówno w krótkim jak i w dłuższym okresie.