Liczba wyników: 3293
Pacjenci chorujący na zaćmę powinni zwiększyć ilość witaminy C w diecie. Dzieki temu mogą aż o kilkadziesiąt procent osłabić rozwój choroby.
Oregano (lebiodka pospolita) powinno znaleźć się na stałe w naszej diecie. Popularna przyprawa pomoże zachować zdrowie młodzieniaszka chroniąc m. in. przed miadżycą.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Szklanka wody z miodem i cytryną, warzywa oraz gorzka czekolada - dzięki odpowiedniej diecie możemy wzmocnić naszą odporność i uchronić się przed infekcjami.
Dobra wiadomość z Włoch dla osób zagrożonych chorobą Parkinsona: dzięki rewolucyjnej technice stymulacji bezprzewodowej można zdalnie włączać i wyłączać komórki nerwowe. Nowa terapia daje nadzieje na dobre efekty leczenia i jest niemal bezinwazyjna.
Badania wskazują, że komórki tłuszczowe osób otyłych wydają się mieć swoje ograniczenia, co do ilości tłuszczu, jaki mogą zmagazynować. Po osiągnięciu tego limitu uruchamia się wiele procesów biologicznych, które nie dopuszczają do dalszego rozszerzania się tkanki tłuszczowej i mogą wywołać niektóre problemy zdrowotne powiązane z otyłością, takie jak cukrzyca typu 2 i choroby sercowo-naczyniowe.
Nowe odkrycia mogą pomóc w opracowaniu leczenia, które powstrzyma osłabienie zdolności poznawczych. Okazuje się, że także w starszym wieku mogą być wytwarzane nowe neurony (komórki nerwowe).
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Trzeba zmniejszyć ilość mięsa i przetworzonych produktów w diecie, a zwiększyć dawkę świeżych artykułów, by poprawić swoje szanse na długowieczność.
Oto kolejny powód, poza wytwarzaniem witaminy D, aby wygrzewać się w słońcu. Jak się okazuje, komórki tłuszczowe znajdujące się tuż pod skórą kurczą się pod wpływem niebieskiego światła emitowanego przez słońce.